IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е-личните документи - най-важното условие за електронното управление

Имаме малко електронни услуги, защото хората нямат с какво да ги ползват, коментира Божидар Божанов, бивш съветник по електронното управление

12:10 | 29.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Електронните лични карти са най-важното и задължително условие за постигането на електронно управление, коментира, коментира Божидар Божанов, софтуерен специалист, бивш съветник по електронното управление на бившия ресорен вицепремиер Румяна Бъчварова.

Божанов е част от екипа, изготвил пътната карта за изпълнение на стратегията за развитие на електронното управление у нас до 2020 г.

Електронните лични карти се отлагат за 2019 г., стана ясно от проект на Закона за МВР, внесен от Министерския съвет в парламента през миналата седмица.

Това е поредното отлагане на проекта. Предишният кабинет на Бойко Борисов беше обещал документите с чип да станат реалност от началото на 2018 г., след като не успя да се справи с тази задача до 1 януари 2017 г.

Има готова документация за поръчка на новите лични карти, уточни Божанов пред БНР.

Експертът каза, че имаме малко електронни услуги, защото хората нямат с какво да ги ползват.

„В момента малцина са тези, които ползват електронни подписи. Вследствие на това пък се правят малко електронни услуги, защото няма кой да ги ползва, и става един омагьосан кръг“, обясни той. 

Експертът даде пример с Естония, където още през 2001 г. са раздали на всички свои граждани електронна лична карта.

Като слаба страна на процеса по въвеждането на електронното управление Божанов определя бавния напредък. „Нещата вървят напред, но много по-бавно, отколкото би ми се искало. В пътната карта всички 25-30 приоритетни проекта трябваше да са приключили до края на тази година. Малка част от тях са започнали“, посочи експертът.

Като друга причина за забавянето Божанов подчерта, че „за някои неща просто липсва както капацитет за подготовка на поръчката, така и политическа воля тя да бъде натисната малко по-бързо“.

По-важните - електронната идентификация, електронното гласуване, новият регистър ГРАО, се движат. При тях няма да има фатално отлагане. Ще има забавяне, допълни той.

За осъществяването на реални електронни услуги не ни трябват толкова подготвени хора на гише, колкото коригирана нормативна уредба на всички нива, посочи още експертът. Затова държавната агенция "Електронно управление" е натоварена с тази задача.

Най-накрая колелото с електронното гласуване се завъртя и изглежда, че върви напред, допълни Божанов.

По думите му в политически план електронното управление не е интересна тема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още