IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Захариева: Балканите претърпяха огромна промяна само за две десетилетия

Само за пет месеца от сключването на договора за добросъседство с Македония търговията ни се увеличи с 12%, а туристите - с 10%, каза външният министър

16:28 | 01.09.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Балканите претърпяха огромна промяна само за две десетилетия и продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция, но не бива да забравяме, че трябва да отстояваме демократичните ценности всеки ден. С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в 13-то издание на Дубровнишкия форум - една от най-авторитетните платформи за обмяна на мнения между дипломати и политици в региона, съобщи пресцентърът на МВнР. Тази година мотото на срещата е "Засилване на устойчивостта", а темите, които участниците обсъждат, са предизвикателствата пред региона, свързаността и борбата с фалшивите новини.

В приветствието си Захариева припомни, че само за две десетилетия 4 държави от региона са станали членове на ЕС, други две са със статут на кандидати и водят преговори, две страни получиха зелена светлина за започване на преговори, Косово скоро ще получи визова либерализация, а Босна и Херцеговина отговори на въпросника на Европейската комисия и напредва към получаването на статут на страна-кандидат. 

Българският първи дипломат даде пример и с договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с Република Македония. "Само за пет месеца от сключването му търговията ни се увеличи с 12%, а туристите - с 10%", каза Захариева. 

Тя поздрави своите колеги Никола Димитров и Никос Кодзиас за сключването на договора за името на Република Македония и пожела успех на референдума в Скопие. "Постигнахме всичко това, защото всички искаме да сме част от най-демократичния съюз на света, но не бива да забравяме, че трябва да се борим за демокрацията всеки ден", изтъкна Захариева. Вицепремиерът и министър на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска подкрепи думите на Захариева. "Напълно съм съгласна с Екатерина - много ни критикуваха в началото за договора с България, но сега гражданите и на двете ни държави смятат, че той е гаранция за стабилност. Няма замразени конфликти, има замразени решения", каза пред аудиторията Шекеринска.

Председателят на парламента на Хърватия Годран Яндрокович поздрави "нашите български приятели" за успехите по време на Председателството по отношение на Западните Балкани.

Главният преговарящ на ЕС по оттеглянето на Обединеното кралство Мишел Барние пък призова да се спазва мотото на Българското председателство на Съвета на ЕС - "Съединението прави силата".

В приветствието си към форума Екатерина Захариева постави акцент и върху свързаността на Балканите, тъй като това изискват и гражданите и бизнесът на страните в региона. 

По отношение на фалшивите новини тя изтъкна, че е нужно да се борим с тях чрез образоване на аудиторията, тъй като днес имаме много лесен достъп до информация, но понякога този факт може да се превърне от достижение на демокрацията в заплаха за нея, тъй като често сме свидетели на манипулации на общественото мнение. Хърватският премиер Андрей Пленкович постави темата за миграцията и призова решенията да се вземат в баланс между националните интереси и солидарността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Верно, там де имаше наши граничари и кози срещу Турция направихте банкомати, да може мигрантите да теглят кеш, но Господ да ви забрани!ВСИЧКИТЕ!Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Дооо Кухата лейка:Лейко, добре, че тук не сме изтрещели като испанците (за които джурнаглистите защо ли не споменават!?)... мигрантите да пръскат с киселина нашите граничари, а Тиквоний първи да ги пусне!Ше ги пусне, *** Тиквата и компания ПАДА, та чак да се ПРОДЪНИ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Да не забравяме и психо-десните и т.н. леви (та чак обратни).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Е. Захариева: Балканите претърпяха огромна промяна само за две десетилетия Депопълация, деббилиззация и денационализация!У нас да благодарим на Тиквата, Рапона, Цацата, Шиши, Шматката и Големите ***. И на тая на картинката тоже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още