IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Захариева: ЕК иска да види конкретни действия в борбата с престъпността

Усещането за корупция е свързано с ниското доверие в съдебната власт, твърди правосъдният министър в оставка

10:30 | 26.01.17 г.
<p>
	Екатерина Захариева (в средата). <em>Снимка: БТА</em></p>

Екатерина Захариева (в средата). Снимка: БТА

Европейската комисия (ЕК) адмирира процедурите, които сме въвели, но казва „нека видим как ще се приложат на практика”. Това обясни правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева пред bTV.

Изказването ѝ е по повод публикувания вчера доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка и мерките, които България трябва да предприеме във връзка със съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, за да отпадне мониторингът.

По думите на Захариева реформите не се правят само за да отпадне мониторинговият доклад на ЕК, но тази тема измества дебата от важните проблеми.

„Докладът е балансиран, два от посочените показатели за борбата с корупцията са най-съществени като критика”, определи Захариева. Според нея от доклада става ясно, че ако се работи по същия начин през следващите 10 години е абсолютно постижимо всички 17 препоръки на ЕК да бъдат изпълнени. 

„Прозрачността при избора на кадри за Висшия съдебен съвет е много важна препоръка. Борба с корупцията по висшите етажи на властта – имаше воля, имаше и план как да се случи, но това ще бъде във фокуса на следващия парламент”, каза тя.

По повод данните от годишния Индекс за възприятие на корупцията на Transparency International, според които България остава най-корумпираната държава в Европейския съюз (ЕС), правосъдният министър в оставка коментира, че усещането за корупция е свързано с ниското доверие в съдебната власт.

Тук става въпрос за бързото правосъдие и това, че хората често четат за поредната оправдателна присъда или започнато дело, което е приключило без присъда, обясни Захариева.

Тя добави, че всяка една институция трябва да има отчетност, включително и прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още