IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Захариева: Нека Балканите да не бъдат свързвани повече с нестабилност

За България е важно да има проспериращи съседи и добри отношения с тях, коментира външният министър

09:24 | 02.08.17 г. 1
<p>
	Екатерина Захариева се срещна вчера с министъра на външните работи на Република Македония Никола Димитров. <em>Снимка: БТА</em></p>

Екатерина Захариева се срещна вчера с министъра на външните работи на Република Македония Никола Димитров. Снимка: БТА

Твърдо вярвам, че ако съседите ти не са добре, няма как и ти да си добре, заяви днес в Скопие българският външен министър и вицепремиер Екатерина Захариева. Тя изрази надежда процесът на ратификация на Договора за добросъседство да приключи възможно най-скоро както в България, така и в Македония. Нека Балканите да не бъдат свързвани повече с нестабилност и неизгладени отношения, призова Захариева в коментар пред БНТ.

„Българският гражданин и македонският гражданин имат интерес да живеят в стабилна среда. За България е важно да има добри отношения със съседите си и да има и проспериращи съседи. Защото колкото и да си добре, когато има напрежение, конфликти, нестабилност на границата ти, това е заплаха и за България. Така или иначе показахме, че можем сами, без посредници да решаваме проблемите си“, обясни Захариева. 

По думите ѝ има много дълъг път да се извърви. Самият факт на подписването на договора е първа, изключително важна историческа стъпка към искрено подобряване на отношенията, уточни вицепремиерът.

"Фактът, че се подписаха и две много важни споразумения плюс договора за добросъседство, показва, че той вече започва да работи. Вече наистина можем да говорим за свързаност между страните и свързаност между гражданите на двете държави“, посочи още Екатерина Захариева.

Договорът за добросъседство между България и Македония беше подписан вчера в Скопие от българския премиер Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Нека, ама нека се наричаме стабилокрация, а не демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още