IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е-здравеопазването и спешната помощ трябва да са приоритет за МЗ, твърди експерт

Според Стойчо Кацаров подкрепата от разнородните политически партии ще бъде предизвикателство за здравния министър

16:44 | 10.11.14 г.
Е-здравеопазването и спешната помощ трябва да са приоритет за МЗ, твърди експерт

Електронното здравеопазване и спешната помощ са първите проблеми, по които трябва да работи новият здравен министър Петър Москов. Това мнение изрази д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването пред БНР.

„Електронното здравеопазване е спешен проблем и няма причина да се отлага и аз виждам, че това е записано в приоритетите им. Проблемите в спешната помощ също не бива да се отлагат. Там също трябва сериозна намеса, включително и финансова“, посочи Кацаров.

Според него новият здравен министър ще има два съществени проблема, които ще трябва да реши. Единият е свързан с екипа, който ще сформира, а вторият – да намери съгласието и подкрепата от разнородните политически партии и конкретни хора от партиите. „Ако той успее да разреши тези два проблема, може да постигне успех“, смята Кацаров.

Той препоръча и нов модел на здравната система, като посочи, че за него най-добрият е този на Холандия. По думите му в Холандия всеки може да избере осигурителя, при който да внесе здравната си осигуровка, а здравната каса играе балансиращ орган.

„Аз предлагам да взаимстваме този модел. Има конкуренция на осигурителите, има и комисионна конкуренция между лечебните заведения, политиците са изключени от вземането на решения. Здравната каса е преобразувана в балансиращ фонд – всеки гражданин може да избере осигурителя, при който да внесе осигуровката си, а Здравната каса балансира сумите. Ролята му е да прехвърля пакети така, че никой да не остане без лечение. Т.е. пациентът има право да избере къде да се осигурява, има право и да избере в кое лечебно заведение да се лекува", коментира д-р Кацаров. Той уточни, че контролът се осъществява от осигурителя към лечебното заведение и от пациента към лечебното заведение. „Аз бих могъл да предложа обществена дискусия по този модел“, каза още д-р Кацаров.

Той отрече да е кандидат за заместник-министър на здравеопазването в новия кабинет. И посочи, че с него не са водени преговори и не би приел, ако му бъде предложено. „Аз съм готов да помогна на което и да е управление с каквото мога, за да се подобри здравната система, но не си търся служби, постове и такива неща“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още