IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР и МФК отпускат 20 млн. евро на Булмаркет ДМ

Русенската компания за търговия с горива ще използва финансирането за експанзия на дейността си по съхранение и разпространение на втечнен газ

14:47 | 06.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕБВР и МФК отпускат 20 млн. евро на Булмаркет ДМ

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Международната финансова корпорация (МФК), която е част от Групата на Световната банка, отпускат кредити за общо 20 млн. евро в подкрепа на експанзията на българския газов доставчик Булмаркет ДМ ООД, гласи съобщение на сайта на ЕБВР.

С предоставеното финансиране институциите целят диверсификация на енергийните източници, до които имат достъп малките и средни предприятия в България, както и по-чисти горива.

С по 10 млн. евро и от ЕБВР, и от МФК, русенската Булмаркет ДМ ще разшири съществуващата си мрежа с терминали за втечнен петролен газ (LPG) и ще изгради нов терминал, за да съхранява и разпространява втечнен природен газ (LNG).

По този начин Булмаркет ДМ ще се превърне в първия вносител и дистрибутор на втечнен природен газ в България, гласи съобщението на ЕБВР.

„За разлика от доставките на природен газ чрез газопроводи въвеждането на LNG на пазара предлага гъвкавост, тъй като може да бъде транспортиран от и до всякъде“, коментира директорът на ЕБВР за България Даниел Берг.

„Отварянето на прозорец за този алтернативен източник на гориво – особено за такъв, който е по-чист, в сравнение с този, използван до момента от компаниите, които не са свързани към мрежата за природен газ – спомага за диверсификацията на енергийните източници, намиращи се на разположение на българските компании“, добавя той.

„Проектът ще подкрепи растежа на една иновативна места компания, отдадена на прозрачността и на най-добрите стандарти за опазване на околната среда и безопасността“, коментира директорът „Природни ресурси“ в ЕБВР Ерик Расмусен.

Ръководителят на регионалната дирекция на МВФ за секторите промишленост, агробизнес и услуги за региона на Европа, Близкия изток и Северна Африка Карстен Мюлер заявява, че финансирането от МФК за Булмаркет ДМ отразява фокуса на институцията към алтернативните източници за транспорт на горива.

„МФК подкрепя Булмаркет ДМ с финансиране и съвети, за да може да расте бизнесът й, да подобри допълнително своята ефективност и да предложи нови решения, за да задоволи търсенето на горива в България“, казва Мюлер.

„Благодарение на тази експанзия ще започнем да снабдяваме с LNG индустриалните компании в България, много от които са отдалечени и нямат достъп до традиционните източници за доставки на газ и конкурентни енергийни ресурси“, коментира собственикът на Булмаркет ДМ Станко Станков. „Освен това ще увеличим дистрибуцията на LPG в България и на Балканите.“

До този момент ЕБВР е инвестирала над 3 млрд. евро в различни сектори на българската икономика, като една трета от сумата е в енергийния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още