Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕБВР назначава Марк Дейвис за отговорник за България и Румъния

Главната му задача е засилване на конкурентоспособността на икономиката

ЕБВР назначава Марк Дейвис за отговорник за България и Румъния

Марк Дейвис. Снимка: Twitter

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) определи нов директор за България. Това е Марк Дейвис, който ще заеме поста си на 1 април. Дейвис ще наблюдава българските проекти на банката от офиса ѝ в Букурещ, като ще отговаря и за Румъния. Той сменя Матео Патроне, който ще оглави офиса за Източна Европа и Кавказ, съобщиха от банката. Специално за България отговаря Лариса Манастирли, която ще рапортува директно на Дейвис и ще гостува в Bloomberg TV Bulgaria този четвъртък, в предаването "В развитие" от 12,30 часа.

Главната задача на новия български директор ще е да помогне за подобряване на конкурентоспособността на икономиката посредством съвети и подкрепа за реформите, посочват от банката, цитирани от Dnes.bg.

“ЕБВР и екипите ѝ на място и в Лондон ще работят за засилване на конкурентоспособността на тези икономики и за тяхната регионална и международна интеграция. Искаме да помогнем за изграждането на икономики, които допринасят за хората”, казва Дейвис.

Банкерът, който е доктор по икономика, в момента е съветник на вицепрезидента на банката Ален Пилу и има опит с проектите на банката в Армения, Молдова, Украйна и Казахстан. Преди това той е работил в Световната банка, в Goldman Sachsв Москва и в “Morgan Stanley в Лондон. Дейвис се присъединява към екипа на ЕБВР като ръководител на институцията за Армения. 

До момента ЕБВР е инвестирала почти 3,9 млрд евро в България, от които €185 млн миналата година.

Неотдавна банката съобщи, че прекратява финансирането на пректи, свързани с въглищната енергетика, и се насочва изцяло към чиста енергия и произовдства, незамърсяващи околната среда.

ЕБВР е собственост на Европейската инвестиционна банка, ЕС и още 40 държави и е създадена, за да предоставя финансиране за банки, индустрии и бизнеси. Тя работи и с компании от публичния сектор за подпомагане преструктуриране на държавни фирми и подобряването на комуналните услуги.

По статията работиха: Екип на Dnes.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
АБВ ще настоява за мораториум върху сделката за изтребителите