IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР оряза прогнозата си за ръста в ЦИЕ заради кризата в Украйна

България обаче се радва на подобрени очаквания за повишение на БВП от 1,9% тази година

13:26 | 14.05.14 г.
<p>
	Годишната среща на ЕБВР се провежда във Варшава. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Годишната среща на ЕБВР се провежда във Варшава. Снимка: Investor.bg

Кризата в отношенията между Украйна и Русия ще остави своя отпечатък върху икономиката на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това показва новата прогноза на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), представена по време на годишната среща на институцията във Варшава.

Очакванията на институцията са, че икономическият ръст в ЦИЕ през 2014 година ще бъде 1,4 на сто – близо два пъти по-малко от прогнозираните през януари 2,7 на сто. От банката посочват, че в случай, че кризата в Украйна не ескалира, през 2015 година ръстът в ЦИЕ ще е 1,9 на сто.

България

На този фон икономиката на България прави положително впечатление. Страната ни е сред малкото, които се радват на леко завишена прогноза за ръста на икономиката в сравнение с януарската прогноза. Очакванията са, че през тази година икономиката ни ще нарасне с 1,9 на сто.

Заложеният ръст е малко по-висок в сравнение с очакванията от януарския доклад на институцията, когато се очакваше 1,8 на сто. За 2015 година ЕБВР залага на разширяване на българската икономика с 2 на сто.

От банката посочват, че позитивното развитие на икономиката на България се дължи на подобрението при износа и вътрешното потребление. На този фон институцията залага дефлация от половин процент.

Негативен ефект върху икономиката на страната може да бъде очакван заради забавянето на руската икономика, което би могло да засегне туризма, предупреждават от ЕБВР.

Русия и Украйна

Най-тежко в региона на ЦИЕ се очаква да пострада икономиката на Украйна, като от ЕБВР залагат мрачна прогноза за срив на брутния вътрешен продукт със 7 на сто през тази година и застой през следващата. От банката обаче правят уговорка, че в конфликта между Украйна и Русия има огромна доза несигурност и затова реалните резултати могат да се окажат много различни.

От кризата силно засегната е и Русия – очаква се страната да не отчете икономически ръст през тази година, което силно контрастира с януарската прогноза за увеличение на БВП с 2,5 на сто. Ако санкциите срещу страната бъдат допълнително затегнати, ситуацията обаче може да се влоши значително и да започне да влияе на глобалната икономика като цяло.

Събитията в Украйна водят до отлив на инвеститорско доверие от Русия и всяко допълнително ескалиране на кризата ще води до все по-ниски инвестиции и ръст, предупреждават от банката.

Конфликтът и региона

Според икономистите на ЕБВР негативните ефекти от конфликта в Украйна все още не влияят на останалите държави от региона. Очакванията обаче са, че някои от страните ще бъдат засегнати по различен начин. Най-значително се очаква кризата да се усети в Балтийските държави, тъй като те имат специфични търговски и инвестиционни връзки с Русия и Украйна.

За останалите държави все още не може да се посочат конкретни очаквания, тъй като ситуацията се променя динамично.

Що се отнася до България и факта, че страната ни е сред малкото с повишена спрямо януари прогноза, може да се посочи, че засега икономиката ни не усеща ефектите на конфликта в Украйна. Подобно мнение изрази по време на дискусия, съпътстваща срещата на ЕБВР, вицепремиерът на България Даниела Бобева.

Според нея ситуацията е силно динамична и не може да се каже какво отражение ще има кризата върху различните държави от региона. Именно поради тази причина тя смята, че трудно може да се изградят буфери срещу евентуални негативни ефекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още