IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР отпусна 46,4 млн. евро на Македония за жп връзка с България

Изграждането на отсечката Куманово-Беляковце трябва да приключи през 2017 година

15:40 | 21.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР отпусна 46,4 млн. евро на Македония за жп връзка с България

Македония e получила официално 46,4 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР/), с които от догодина ще започне изграждането на железопътна връзка с България, съобщава агенция МИА.

Става дума за отсечката  Куманово-Беляковце, като в проекта влиза и реконструкция на вече изградената инфраструктура и цялостно завършване на частта от Беляковце до Крива паланка.

Договорът за заема бе подписан днес от вицепремиера и министър на финансите Зоран Ставрески и директора за транспорт на ЕБВР Сю Барет.

Условията, при които ЕБВР отпуска заема за Македония, са изключително изгодни, със срок на изплащане 15 години и гратисен период от четири години при лихва 1,7 процента, съобщи
Ставрески.

Изграждането ще започне през първата четвърт на 2013 г. и ще завърши през 2017 г.

Вицепремиерът Ставрески посочи, че ж.п. линията към България най-сетне ще стане реалност, а ползите ще бъдат повишена конкурентоспособност на Македония, по-ниски разходи за транспорт и алтернативен транспорт за икономиката.

Министърът на транспорта Миле Янакиевски информира, че цялата документация вече е готова и се очаква в средата на следващия месец да бъде насрочен търг за избор на компанията, която ще стои отсечката Куманово-Беляковце.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още