Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕБВР влага 100 млн. евро в новите облигации на БЕХ

Банката е купила седемгодишните необезпечени облигации на БЕХ на 26-и юни 2018 г. и на 31-ви юли 2018 г.

ЕБВР влага 100 млн. евро в новите облигации на БЕХ

Снимка: Ройтерс

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще инвестира 100 млн. евро в новите седемгодишни облигации, които Българският енергиен холдинг (БЕХ) успя да емитира успешно в края на предходния месец, става ясно от съобщение в сайта на ЕБВР.

Припомняме, че БЕХ увеличи своята трета емисия еврооблигации, листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), от 400 милиона на 550 милиона евро при годишен лихвен процент в размер на 3,5% и падеж от 7 години, след като в края на юни компанията съобщи за пласирането на третата емисия облигации на борсата в Дъблин. С набраните средства ще бъде изплатена емисията, изтеглена през 2013 година, с която БЕХ плати задължения около АЕЦ "Белене", чиито падеж е през ноември 2018 година, както и за "общи корпоративни цели". 

Още по темата

Участието на ЕБВР ще помогне на холдинга да продължава да оказва подкрепа на ключови реформи в енергийния сектор, както и за преструктурирането на финансовия баланс на холдинга и за подобряване на дългосрочната финансова устойчивост на енергийния сектор в България, се казва още в съобщението.

ЕБВР е купила седемгодишните необезпечени облигации на БЕХ на 26-и юни 2018 г. и на 31-ви юли 2018 г.

Самите облигации започнаха да се търгуват на борсата Euronext Dublin на 28-и юли тази година, като се очаква да започне тяхната търговия и на БФБ през сегашния месец. Новите облигации ще бъдат използвани за рефинансиране на стари облигации на БЕХ в размер на 500 млн. евро, емитирани през 2013 година, което ще подобри финансовата структура на холдинга.

Като част от текущата и предишната покупка на облигации на БЕХ от страна на ЕБВР, която се състоя през 2016 година, Европейската банка за възстановяване и развитие и правителството на България си сътрудничат относно "Програма за регулаторно развитие на българския енергиен сектор", която има за цел да подпомогне либерализирането на пазара в съответствие с последните промени в енергийното законодателство. България има за цел да либерализира своя електроенергиен пазар в съответствие с правилата на Европейския съюз.

Решението на ЕБВР не само подпомага българския енергиен сектор, но и допринася за задълбочаването на капиталовите пазари, като и двете цели са приоритети в стратегията на банката за инвестиции в страната. Тази облигация ще има най-дългия срок, издаден от български корпоративен емитент, и ще бъде най-голямата облигационна емисия, регистрирана на борсата в София.

Досега ЕБВР е инвестирала близо 3,9 млрд. евро в различни сектори на българската икономика в около 250 проекта. Инвестициите в енергийния сектор съставляват около една трета от портфейла на банката в страната, става ясно още от съобщението. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Частни фирми ще осъществяват първоначалната регистрация на автомобили