IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един човек е загинал, а четирима са ранени при взрив в полигон на ВМЗ-Сопот*

Инцидентът е възникнал при експериментална стрелба, провеждана от частната фирма „Алгънс“, поясняват от Министерството на икономиката

15:03 | 06.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Един човек е загинал, а четирима са ранени при взрив в полигон на ВМЗ-Сопот*

Един човек е загинал, а четирима души са ранени при инцидент по време на експериментална стрелба в полигон на ВМЗ-Сопот, предава БТА. Това се е случило по обяд в с. Анево, община Сопот.

От пресцентъра на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи в Пловдив потвърдиха за случилото се пред агенцията. От там уточняват, че в 11:30 часа на тел. 112 е подаден сигнал за инцидент с ръчна граната, при който е загинал един човек.

Пред Dnes.bg кметът на Сопот Веселин Личев също е потвърдил информацията. Загиналият е американски военен. Сред ранените са двама чужденци и двама българи, пише Dnes.bg. Ранените са настанени в болницата в Пловдив, откъдето съобщават, че имат готовност да приемат пострадалите при взрива.

Според bTV на полигона в с. Анево се тестват боеприпасите, които се изработват в завода. Селото се намира между Сопот и Иганово, където през март имаше взривове в завод за утилизация на боеприпаси.

Според запознати ситуацията е напълно овладяна и няма опасност от нови взривове.

Инцидентът на полигона на ВМЗ-Сопот в с. Анево е възникнал при експериментална стрелба, провеждана от частната фирма „Алгънс“. Боеприпасът, който е използван при стрелбата и е бил некачествен, е собственост на същата фирма. Той е произведен във ВМЗ-Сопот през 1984 г., а преди 4-5 години е закупен от „Алгънс“.

„Причините за инцидента са изцяло свързани с частната фирма. Единствената връзка на ВМЗ-Сопот е отдаденият полигон в Анево, за което има сключен договор с „Алгънс“ с всички необходими заверки“, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от пресслужбата на министерството.

Той уточни, че на място са новият технически директор на ВМЗ-Сопот, областният управител, кметът на Карлово и членовете на Съвета на директорите на предприятието.

„Поддържам непрекъсната връзка с тях. Информирам и министър-председателя за ситуацията“, допълни Лукарски. „Надявам се състоянието на пострадалите да се стабилизира. Съжалявам за загубата на близките на загиналия при инцидента.“

Още новини от страната четете в Dnes.bg

* Новината е актуализирана в 15:03 часа с информацията от Министерството на икономиката и УМБАЛ "Свети Георги", Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още