IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единен център ще следи за нарушения на скоростта от 2013 г.

Изграждането на системата за контрол по пътищата ще се финансира от Фонд "Безопасност на движението"

16:55 | 18.07.12 г.
Единен център ще следи за нарушения на скоростта от 2013 г.

от Мария Папазова

До края на 2013 г. министърът на вътрешните работи трябва да създаде организация за проектиране и изграждане на единен център, който да следи за нарушения на скоростта по пътищата. През следващата година трябва да бъде изградена и система от стационарни и стационарно-преносими устройства за контрол на скоростта, реши днес Министерският съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. 

По този начин се очаква да бъдат ограничени пътните произшествия, както и да бъде намален броят на жертвите на пътя. Превишената скорост на движение е причина за близо половината от загиналите хора по пътищата у нас.

Една от целите, които България си е поставила, е техният брой да намалее двойно през 2020 г., спрямо 2010 г.

Проектирането и изграждането на системата за контрол върху скоростта на движение ще стане чрез процедура за възлагане на обществени поръчки. Тя ще се финансира от Фонд „Безопасност на движението“.

Вече са определени 174 места, на които ще бъдат разположени стационарни радари. Това са предимно трасета, където има висока концентрация на произшествия. Необходимо е купуването на нови уреди и обучение на служители за работа с тях.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още