IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единен патент и патентен съд ще защитават изобретателите в ЕС

България беше една от страните, внесли искането за създаването на единен европейски патент

20:45 | 11.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Единен патент и патентен съд ще защитават изобретателите в ЕС

След продължили 30 години преговори Европейският парламент одобри законодателството, позволяващо издаването на единен европейски патент. Той ще облекчи живота на европейските иноватори и ще намали разходите за издаване на защита на изобретенията с 80%, посочват от пресслужбата на ЕП.

В момента защитата на изобретенията в целия ЕС струва около 30 хил. евро. С промяната това ще коства около хиляда евро, разходи напълно поносими дори и за малките компании.

Една от държавите, вносителки на искането за единен патент, беше България. Извън системата ще останат само две от държавите в ЕС – Италия и Испания, които се противопоставиха на изискването европейските патенти да бъдат издавани на три езика – работните за общността френски, английски и немски език.

Единният европейски патент ще влезе в сила от 1 януари 2014 година. Това става възможно след одобрение на патентния „пакет“. Три бяха гласуванията на европейските депутати – за единен патент, за езиков режим и единен патентен съд.

В момента ситуацията е такава, че защитата на иновативните продукти и нови технологии приключва до границата на съответната държава. По тази причина и изобретателите трябва да кандидатстват за патенти и в останалите държави от общността, които според директивите и на практика са един пазар.

Реално тази система може да бъде разглеждана и като данък върху иновациите, коментира Рафаеле Балдасаре, докладчик по темата в ЕП.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Най-сетне. Време беше....Да видим, само, как ще ги уважават американци, китайци и там, всякакви други цивилизации ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още