Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Единственият кандидат за шеф на КФН обеща редовни срещи с бизнеса

Бойко Атанасов обясни, че вижда развитието на регулатора в 6 насоки, една от които в позиционирането и репутацията на комисията

Единственият кандидат за шеф на КФН обеща редовни срещи с бизнеса

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бойко Атанасов, единствената номинация за председател на Комисията за финансов надзор (КФН), бе изслушан днес от ресорната парламентарна Комисия по бюджет и финанси.

Очаква се в петък назначението да бъде гласувано и в пленарна зала.

Атанасов, който е бивш изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) и настоящ заместник-председател на КФН, беше предложен от „Атака“. Назначаването му в КФН по начало беше странно, тъй като целият му трудов стаж е свързан с данъчната администрация.

По време на днешното изслушване Атанасов обясни, че вижда развитието на регулатора в 6 насоки, една от които в позиционирането и репутацията на комисията като стабилен, обективен и независим регулаторен орган. Той пое ангажимент да работи и по изграждането на модерна информационна система, каквато е в основата на всяка модерна администрация.

Той сподели, че в момента е започнала процедура за изграждане на единна информационна система в комисията, но все още се разглеждат предоставените оферти и не може да каже дали има кандидат, който отговаря на изискванията.

Още по темата

Според Бойко Атанасов има върху какво да се работи по отношение на комуникацията с бизнеса и обеща да се провеждат регулярни срещи в дискусионен формат. Той посочи, че негов приоритет е да се създаде превенция чрез активна регулация, а не реакция в кризисни ситуации, както се случи покрай фалита на кипърското дружество „Олимпик“, което принуди над 200 хил. шофьори да подпишат и платят нови полици по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че с две ръце би се подписала под неговата кандидатура. „Радвам се, че той ще се бори за тази позиция и затова, че вече година и половина е вътре в комисията, което означава, че познава дейността й", обясни Стоянова.

Припомняме, че досегашният шеф на регулатора Карина Караиванова депозира оставката си като председател на Комисията за финансов надзор (КФН) пред парламента в края на февруари. От 1 март тя пое поста представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. 

След депозирането на оставката й Комисията за финансов надзор остана в състав от трима членове, като те имат право да взимат решения. По закон състава на надзорния орган е от петима експерти.

Добре е да припомним още, че Караиванова напусна КФН във вихъра на няколко скандала - фалитът на „Олимпик“, проблемите около въвеждането на системата бонус-малус и привеждането на българската нормативна уредба, касаеща нефинасовия сектор, в синхрон с директивите на ЕС. Освен това до няколко месеца се очаква страната ни да подаде официално заявление за прием във валутно-курсовия механизъм ERM II и Банковия съюз, а това постави под доста по-сериозен европейски надзор българските застрахователни и пенсионни дружества.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Магистралата Сърбия-България-Гърция може да получи еврофинансиране след 2020 г.