IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от последиците при глобално затопляне ще са по-мощни тропически бури

Като южна страна България също ще бъде пряко засегната от измененията на климата, предупреждават експерти

10:14 | 18.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

При едно покачване на глобалната температура с 2°C се очакват проблеми не само с реколтите и изхранването на населението в страните между тропиците, но и повече наводнения, засушавания и по-мощни тропически бури. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria климатологът Христо Попов в коментар за постигнатото споразумение по време на климатичната конференция в Париж.

Експертът коментира, че реколтите са най-застрашени в страните с най-голямо население, където се очаква удвояване на броя на хората в следващите десетилетия. 

„Климатичните промени не се изразяват само с увеличаване на температурата, важно е и изменението на валежите – количество и сезонно разпределение. В държавите, в които и сега вали много, ще има проблем с наводненията. В териториите със сух климат ще последва още по-сериозно засушаване“, предупреди Христо Попов.

Той посочи, че увеличаването на глобалната температура с 2°C ще увеличи повърхностната температура на океаните, при което можем да очакваме повече и по-мощни тропически циклони, които ще засегнат САЩ, Карибите и Югоизточна Азия.

България твърдо е заявила, че подкрепя всички амбициозни политики на ЕС срещу климатичните изменения, коментира Георги Стефанов, експерт от WWF.

„Все още не виждаме в нашата страна сериозно отчитане на проблема и отразяването му във финансовите и законодателни аспекти. Като южна страна също ще бъдем пряко засегнати от измененията на климата, което вече виждаме в последните години“, заяви той. 

Христо Попов потвърди, че в някои части на страната наблюдаваме засушавания, порои и градушки, които се редуват на моменти в най-неблагоприятния вариант.

Важно според него е дали средствата за борба с климатичните промени ще отидат за поливане на земеделските територии или за преминаване към не толкова замърсяващи производства.

Проблемът с големи индустриални замърсители като САЩ, Китай и Индия според експерта може да се реши, ако те продължат да използват генериращите емисии производства, но се внедряват филтри и качеството им се подобрява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
САЩ не са подписали протокола от Киото и ураганите ''Катрина'' и ''Санди'' ще им се сторят като детска играчка щото се правят на интересниа в Китай ги мори смог тоест като цяло тези които са главните виновници за затоплянето си го получават и съм писал за затоплянето - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445Проблема е ,че освен затоплянето има още две катастрофи петролна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231и системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още