Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Една пета от разходите на текстилните фирми отиват за електроенергия

Към момента плащаме три пъти по-висока цена за електроенергия, отколкото през изминалата година, оплакват се предприемачите

Една пета от разходите на текстилните фирми отиват за електроенергия

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към момента плащаме три пъти по-висока цена за електроенергия, отколкото през изминалата година, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Миглена Христова, член на управителния съвет на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи.

Текстилната индустрия инвестира в зелена енергия чрез инсталация на соларни панели, но за съжаление към момента това не е достатъчно, за да покрие нуждите на сектора и да компенсира загубите, коментира Христова. Тя посочи, че текстилните предприятия имат сключени договори за 3 до 4 месеца напред със своите клиенти и в момента дори няма как да променят цените.

Още по темата

“Големите фирми ще се опитат да гравитират около нулата, да не са на загуба. Много дружества ще бъдат затворени, очаквайте масови фалити не само на малки, а и на големи предприятия”, предупреди Христова.

Основните фактори при ценообразуването в текстилната индустрия са цената на енергията и на труда. Гостът посочи, че до момента дори цената на конците за шиене и кашоните се е увеличила три пъти. Тя изчисли, че приблизително 20% от общите разходи отиват за електроенергия.

Миглена Христова коментира и рекордната цена на памука.

“Браншът в България е насочен към ишлеме. Ние не купуваме плат в голяма част от случаите. Неговата цена не влиза в нашите разходи. Но това е разход на клиента, което пряко ще ни засегне и ще се образува натиск да намалим цените”, уточни тя.

Около 20 фирми членове на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК) ще се присъединят към днешния Национален протест срещу високата цена на електроенергията в София. Останалите организации, които са членове на БАТОК, ще участват в протести на местно ниво извън София.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Везиева: Ръководството на ДКК уронва престижа на Министерство на икономиката