Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Една трета от хотелиерите у нас отчитат ръст на приходите през май

Мениджърите на места за настаняване в страната продължават да са склонни към отстъпки в цените на услугите си

Една трета от хотелиерите у нас отчитат ръст на приходите през май

Снимка: Pixabay

Една трета от българските хотелиери отчитат увеличение на приходите от дейността си през май в сравнение с предходния месец. Това става ясно от анкетното проучване на Националния статистически институт (НСИ) сред управителите на местата за настаняване по време на епидемичната обстановка в страната.

През май 50% от анкетираните управители на хотели в България посочват, че няма промяна в приходите от дейността им в сравнение с април, а 31% отчитат увеличение.

Това са първи позитивни сигнали за започналия летен туристически сезон. Очевидно разхлабването на голяма част от ограничителните мерки, които блокираха пътуванията и почивките за цяла година, както и отключените възможности за посрещане на руски и румънски туристи у нас, вече дават резултат. 

Промяна в приходите от дейността по месеци, НСИ

Националният статистически институт вече отчете завръщане на интереса към почивки и пътешествия въпреки пандемичната обстановка пез първия пролетен месец.

Въпреки че извънредната епидемична обстановка в страната беше удължена до края на юли собствениците на места за настаняване се готвят за добър летен сезон, подсказват споделените в анкетата очаквания. Според анкетата по отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 62% от ръководителите смятат да продължат да работят, 27% - да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем. Едва 5 на сто предвиждат временно да преустановят дейността си, а 3% прогнозират да я прекратят.

Още по темата

В условията на продължаваща епидемичната обстановка хотелиерите продължават да прилагат и вече познатите механизми за привличане на посетители. През май близо 55% от анкетираните са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 63% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 46% - на нощувката.

По отношение на наетия персонал през май около 10 на сто от ръководителите са предприели като мярка „неплатен отпуск“ или „освобождаване/съкращаване“, следвани от „платен отпуск“ - 9%. От „преминаване на непълно работно време“ са се възползвали 6% от мениджърите, 4% са предприели мярката „намаляване на възнагражденията на персонала“, а 2% - „дистанционна форма на работа“. Същевременно 27% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

През следващия един месец 44% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „До 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 35% - че ще успеят „До 100%“, а около 20% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Как ще се измени политическата карта с проекта „Продължаваме промяната“?