IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една трета от студентите в България завършват бизнес, администрация или право

В ЕС студентите също демонстрират предпочитание към тези специалности, но делът им е значително по-нисък

22:12 | 10.07.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повече от една трета от завършилите висше образование в България през 2017 г. са завършили специалност в сферата на бизнеса, администрацията и правото, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

За сравнение в Европейския съюз (ЕС) отново най-много от студентите завършват специалност в сферата на бизнеса, администрацията и правото, но делът им от всички завършващи е малко под една четвърт.

През 2015 г. в България са завършили 62 700 студенти, показват данните на Евростат. От тях 33,9% са завършили специалност в сферата на бизнеса, администрацията и правото. Други почти 16% са завършили специалност в сферата на социалните науки, журналистиката и информацията, а 14% - в сферата на инженерните науки, производството и строителството.

Общо 8% от завършилите през 2015 г. са придобили специалност в сферата на образованието, по малко над 6% - в сферата на здравеопазването и на изкуствата и хуманитарните науки, както и услугите.

Най-малко са завършилите специалности в сферата на природните науки, математиката и статистиката, информационните и комуникационни технологии и селското и горско стопанство и ветеринарните науки – съответно 3,7%, 3,1% и 1,7%.

Подобни са тенденциите и сред студентите в ЕС, с малки разлики. В общността висшето образование в сферата на здравеопазването е доста по-популярно, като завършилите са почти 14%, както и висшето образование в сферата на изкуствата и хуманитарните науки (почти 11%).

През 2015 г. като цяло в ЕС 5 млн. души са завършили висше образование, от които 58% са жени и 42% мъже. Разбивка по държави не е дадена.

Като цяло жените продължават да доминират специалностите в сферата на образованието, здравеопазването, бизнеса, администрацията и правото, социалните науки, журналистиката и информацията, както и природните науки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
ще ти издам една тайна ... аз работя в английска фирма, от колегите англичани ми почти никой не работи по специалноста която е завършил :) ... така че това че нямало работа по специалноста е оправдание за некадърници ! ... умите се учат доживот !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
бармани, сервитьори, таксиджии, курвонндили квот си изберат ..... то не може всеки да е фантаст алхимик (икономисс, финансисс) и чантаджия адвокат правис (и без тва закони в Буллгаристан не бачкат), а никой да не работи .... така не стааат нещата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
И какво могат да правят след това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още