IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едуард Стойчев: Цените на основните хранителни продукти са стабилни

Сезонните плодове и зеленчуци поевтиняват между 6 и 25% всяка седмица, заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

18:30 | 12.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Едуард Стойчев: Цените на основните хранителни продукти са стабилни

Цените на основните хранителни продукти са стабилни, а сезонните плодове и зеленчуци, които в момента са в изобилие, поевтиняват с между 6 и 25% всяка седмица, което отдавна не се беше случвало. Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев пред БНР.

Тенденцията до есента ще бъде същата по простата причина, че в целия Черноморски регион нещата са сходни на ситуацията тук и в съседните страни, прогнозира той.

"Потреблението е доста свито, но българинът в момента не е лишен от никакви хранителни продукти. Предполагам, че до средата на септември цените ще останат трайно стабилни с тренд да се понижават всяка седмица до момента, в който отмине пикът на производството, а това е някъде след 15-20 септември", прогнозира Стойчев.

Той заяви, че засега няма поскъпване при царевицата, пшеницата, захарта, рафинираното и нерафинираното олио. Цените на месата също остават стабилни, като спад има единствено при телешкото - само за седмица от около 4,3%, а през периода април - юни спадът е бил около 15%.

На въпрос дали се получава някаква аномалия при цената на брашното, което запазва цената си, при срив на цената на пшеницата, Стойчев обясни, че според производителите в момента се работи с пшеница от миналата година, която е скъпа и поради тази причина брашното не поевтинява. Зърното от новата реколта щяло да влезе в мелниците в края на август и началото на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
driverf1
преди 10 години
Тази приказка със скъпите суровини я знаем:така с пшеницата, с въглищата,медта,стоманата.....,ЕХ НАРОДЕ.....,най вече с петрола.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още