IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 15% от фирмите планират да наемат служители до края на годината

По-активно ще наемат големите предприятия, сочи изследване на Менпауър за заетостта през четвъртото тримесечие на 2016 г.

17:10 | 13.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Работодателите в България са консервативни в намеренията си за наемане на служители през последното тримесечие на тази година. 15% от тях очакват повишение на числеността на персонала си, 9% прогнозират свиване, а 74% не предвиждат промяна. Коригирана съобразно сезонните колебания, стойността на прогнозата е +11%. Перспективите за наемане остават относително стабилни както в сравнение с предходното тримесечие, така и спрямо същия период на миналата година, посочва се в обзорното изследване на Менпауър за заетостта през четвъртото тримесечие на 2016 г.

То е проведено сред представителна извадка от 621 работодатели в България. Всички анкетирани са отговорили на въпроса: „Как очаквате да се промени общата заетост във Вашата фирма и регион през трите месеца до края на декември 2016 г. в сравнение с настоящото тримесечие?“

„Очаква се пазарът на труда да остане стабилен през последните три месеца на годината”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия.

Експертът обобщава, че има добри новини за търсещите работа у нас най-вече в сектора на строителството, където почти всеки четвърти интервюиран работодател споделя, че има планове да наема през последните три месеца на годината.

Най-оптимистични перспективи за назначения - в Пловдив, Русе и София

Във всички пет региона, които обхваща проучването, работодателите очакват увеличение на броя заети лица през периода октомври-декември. Най-оптимистични перспективи за назначения се отчитат в три региона - Пловдив, Русе и София, където нетната прогноза за заетостта е +12%. Очакванията за увеличение на работната сила са по-скромни във Варна и Бургас, където прогнозите са съответно +8% и +7%.

Спрямо предходното тримесечие намеренията за наемане на персонал остават относително стабилни в Бургас, Пловдив, София и Варна, докато работодателите в Русе не отчитат промяна в прогнозата. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2015 г., плановете за назначаване отслабват в три от петте региона - прогнозите на работодателите във Варна се понижават с 4 процентни пункта, а в Русе и Пловдив се отчита спад със съответно 3 и 2 процентни пункта. Същевременно прогнозите за София и Бургас се подобряват със съответно 4 и 2 процентни пункта.

По-сериозен ръст на наемане - в земеделието и горското стопанство

В девет от 10-те икономически отрасъла се предвижда ръст в броя заети лица през четвъртото тримесечие на 2016 г. Най-оптимистични са плановете на работодателите в сектора на земеделието, горското стопанство, лова и риболова, където нетната прогноза за заетостта е +16%. Стабилни темпове на наемане се очакват и в други браншове, като в три от тях прогнозата е за +15% - финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги; производство; търговия на едро и дребно, а в един - този на строителството - стойността й е +14%. 

Спрямо предходното тримесечие изгледите за назначения на служители се подобряват в 6 от 10-те икономически отрасъла. Най-забележително повишение - с 10 процентни пункта — се отчита в сектора на земеделието, горското стопанство, лова и риболова. Работодателите в търговията на едро и дребно в България отчитат подобрение с 5 процентни пункта, а прогнозите са с по 3 процентни пункта по-добри в строителството и в сектора на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите. В три отрасъла обаче плановете за наемане на служители се влошават, включително в минното дело, където работодателите отчитат значителен спад от 12 процентни пункта.

Спрямо същия период на миналата година прогнозите са по-добри в 6 от 10-те стопански сектора, като най-съществено увеличение - с 18 процентни пункта - се очаква в земеделието, горското стопанство, лова и риболова. Подобрение с 11 процентни пункта се отчита от работодателите в търговията на едро и дребно, а прогнозите в секторите електричество/газ/вода и транспорт, складове и комуникации се повишават със съответно 8 и 5 процентни пункта. Спад в плановете за наемане на служители обаче се отчита в 4 сектора, най-осезаемо - с цели 20 процентни пункта - в минното дело.

Мениджърите във всички предприятия, независимо от големината им, предвиждат ръст в броя заети лица. Активен пазар на труда се очаква при работодателите от големите предприятия - те отчитат нетна прогноза за заетостта от +21%. При малките и микропредприятията прогнозите са за съответно +9% и +8%. Скромен ръст в числеността на заетите лица очакват средните по размер фирми, които отчитат прогноза от +6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
и то на 200 евро заплати ли ??? АХАХА Ами те мажоритарите, ви ако някога са работили на такива заплати, нямаше сега да имат над 7,9 мили ярда. лева активи, дето има ли ги, няма ли ги ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още