IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 2% от личните лекари ще са на възраст под 50 години след 10 г.

Близо две трети от общопрактикуващите лекари у нас са на възраст над 50 години

17:55 | 16.09.15 г.
Едва 2% от личните лекари ще са на възраст под 50 години след 10 г.

67% от общопрактикуващите лекари у нас са на възраст над 50 години. Това показват данните на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. От съсловната организация предупредиха, че процентът рязко ще намалява в следващите години, предава БНР.

От сдружението на общопрактикуващите лекари в България очертават доста тревожна тенденция. Според председателя Любомир Киров след пет години само 11% от общопрактикуващите лекари ще бъдат под 50-годишна възраст и 89% над тази граница. 

След 10 години под 50 години ще са само 2%. Това са 74 души. Останалите 98 ще бъдат над 50-годишна възраст. В момента 20,5% са над 60 години.

Нито една от реформите, които се правят в здравеопазването, не е свързана с подобряване на работата на личните лекари, каза още Киров.

От началото на реформата сме с 1000 човека по-малко. Само за последната една година броят ни е намалял с 38 човека. Това също трябва да говори нещо, допълни той.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари в България настояват да бъдат въведени допълнителни дейности, които един общопрактикуващ лекар може да извършва, и да отпадне ограничението за работа на един личен лекар само на едно място.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още