Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Едва 4% от българите са променили сериозно навиците си с цел опазване на природата

Малко над една четвърт рециклират отпадъци

Едва 4% от българите са променили сериозно навиците си с цел опазване на природата

Битовото отопление замърсява сериозно въздуха в София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Само 4% от българите са направили големи промени в навиците си, които да помогнат за опазването на околната среда. Малко над една четвърт от българите декларират, че рециклират отпадъци. Две трети от българите са разтревожени за замърсяването на въздуха и питейната вода. Това показва проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на екологичните теми.

Източник: Изследователски център „Тренд“ 

46% от българите са на мнение, че в последните години няма промяна в околната среда в населеното място, където живеят. Според 14% ситуацията се подобрява, а според 27% състоянието на околната среда се влошава.

23% от българите очакват състоянието на природата в следващите 5 години да се подобри там, където живеят. 19% са на противоположното мнение - очакват да бъде по-лошо. За 40% няма да има промяна. Младите хора са в по-голяма степен оптимисти, за сметка на по-възрастните.

40% от българите посочват, че въздухът в последните 10 години в тяхното населено място е станал по-мръсен. Толкова са и тези, които посочват, че не се е променил (41%).

Малко над две трети от живеещите в София казват, че въздухът е станал по-мръсен в последните десет години.

В проучването бяха заложени няколко индикатора, по които да се измери степента на тревожност на българите по темата за околната среда. 64% се тревожат за замърсяването на въздуха, докато 31% посочват, че не се тревожат.
63% се тревожат за замърсяването на питейната вода.

Източник: Изследователски център „Тренд“ 

Висока степен на тревожност се отчита и по отношение на замърсяването на реките, за което 65% посочват, че се тревожат. 70% от живеещите в малките населени места изразяват такива притеснения. Две трети от българите посочват, че се тревожат и от замърсяването на почвите, а 25% не споделят такова притеснение.

Най-нисък дял на тревога се отчита по отношение на свлачищата, където 39% се тревожат от свлачища в населеното място, в което живеят, докато 42% нямат такива опасения.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Мая Манолова: Необходим е самостоятелен закон за земеделските кооперации