IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът от природните бедствия започва да се отразява на застрахователите

Изплатените обезщетения през юли са близо четвърт от тези за първото полугодие

08:08 | 07.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ефектът от природните бедствия започва да се отразява на застрахователите

Общите приходи на застрахователните компании в България растат през първите седем месеца на годината. Успоредно с тях обаче се увеличават и изплатените суми заради градушките и тежките наводнения през летните месеци.

За периода януари-юли брутният премиен приход, реализиран от дружествата, се равнява на 1,038 млрд. лв. Това е с 5,65% повече в сравнение със същия период на предходната година. Темпът на прираст на брутния приход обаче се забавя, тъй като през 2013 г. увеличението бе със 7,7 на сто.

Към края на юли брутният премиен приход, реализиран само от дружествата по общо застраховане, възлиза на 841,048 млн. лв. Това е с 5,1% повече спрямо същия период на предходната година, показват изчисленията на Investor.bg на база статистиката за застрахователния пазар, публикувана от Комисията за финансов надзор (КФН). Отделно за седемте месеца животозастрахователните дружества увеличават с 8,3% сумата на своя брутен премиен приход до 197,136 млн. лв.

От началото на годината сумата на изплатените обезщетения нараства с 4,29% на годишна база до 488,753 млн. лв. Само за месец юли обаче компаниите, извършващи общо- и животозастраховане, са изплатили общо 95,958 млн. лв., което е 24,3% от изплатеното за първото шестмесечие. Покачването се дължи основно на падналите през летните месеци градушки и обилни валежи, които бяха най-интензивни през юли, но и на нарасналите обезщетения по застраховки „Живот“.

До момента изплатените претенции само от животозастрахователите са в размер на 75,039 млн. лв. Това е с 10,287 млн. лв., или с 15,9%, повече на годишна база. Претенциите по общо застраховане се повишават с 9,821 млн. лв. до 413,714 млн. лв., т.е. ръст от 2,43% за година, показват още изчисленията на Investor.bg.

Към края на юли по видове застраховки на пазара по общо застраховане най-голям дял от брутния премиен приход заемат автомобилните застраховки („Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” и „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства“) - 69,8%, следвани от имуществените застраховки („Пожар и природни бедствия” и „Други щети на имущество”) – 17,3%.

За първите седем месеца приходите от сключените застраховки „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства“ растат с 3,13%, или със 7,603 млн. лв., до 250,246 млн. лв., а тези по застраховките „ГО, свързана с притежаването и използването на МПС” - с 3,81 на сто, или с 12,361 млн. лв., до 336,812 млн. лв.

Отделно плащанията по автомобилните застраховки заемат най-голям дял от всички плащания на компаниите, извършващи общо застраховане – 84,1%. Следват изплатените суми, свързани с пожар, природни бедствия и други щети на имуществото – 6,8%, и претенциите поради злополука и заболяване – 4,5 на сто.

Заради градушките сумите на изплатените претенции нарастват. Платените суми по застраховка „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства“ се покачва 5,31 на сто до 155,024 млн. лв. (със 7,815 млн. лв. за година и с 36,8 млн. лв. само за месец).

По застраховка „ГО, свързана с притежаването и използването на МПС” има намаление от 5,3% на годишна база до 193,06 млн. лв. За месец изплатената сума по този вид застраховка е в размер на 30,818 млн. лв.

Ефектът от наводненията през летните месеци също е видим. Изплатените суми по застраховка „Пожар и природни бедствия“ за седеммесечието скачат с 2,417 млн. лв., или с 12,5% на годишна база, до 21,79 млн. лв. Само през юли са изплатени 5,07 млн. лв. Очакванията са, че заради природните бедствия изплатените суми ще нарастват и то най-вече през август и септември.

Най-голям дял при изплатените от животозастрахователите претенции заема застраховка „Живот” и рента – 77,3%, следвана от застраховка „Заболяване“ – 7,2 на сто. Статистиката на КФН показва още, че изплатените претенции по застраховка „Живот”, свързана с инвестиционен фонд, заемат дял от 5,2% от общата сума, платена от животозастрахователите в периода януари-юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
педалките застрахователи поразсрочиха малко тия плащания към сервизите във времето, заради невъзможността да минат всички коли накуп.проблема е, че постъпленията от застрахователнит еполици са разчетени за по-малка сума за изплащане на щетите. и вече започнаха да вадят измислени причини за неплащшане по щети. от догодина ще е още по-зор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още