IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ е удвоила кредитната си дейност в България през 2014 г.

През 2015 г. банката ще фокусира дейността си у нас най-вече върху енергийната ефективност, плана „Юнкер“ и стратегически проекти в транспорта и енергетиката

11:39 | 19.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Заместник-министърът на финансите&nbsp;<span style="font-size: 12px;">Фейзи Бекир и вицепрезидентът на ЕИБ Ласло Бараняй. <em>Снимка: БТА</em></span></p>

Заместник-министърът на финансите Фейзи Бекир и вицепрезидентът на ЕИБ Ласло Бараняй. Снимка: БТА

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е удвоила размера на отпуснатите кредити в подкрепа на българската икономика през 2014 г. в сравнение с предходната година. През 2015 г. банката ще фокусира дейността си у нас най-вече върху енергийната ефективност, проектите по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции (т.нар. план „Юнкер") и изграждането на транспортна и енергийна инфраструктура. Това разкри вицепрезидентът на финансовата институция Ласло Бараняй по време на пресконференция относно дейността на банката в България през 2014 г. и бъдещите планове за финансова подкрепа.

Общият размер на отпуснатите от банката заеми в България през 2014 г. възлиза на 610 млн. евро. Това е ръст от близо 126% за година. За последните пет години (от 2010 г. до 2014 г.) банката е предоставила общо близо 1,3 млрд. евро за влагане в инвестиционни проекти от значение за икономическото развитие на страната.

От стартирането на дейността на ЕИБ в България в началото на 90-те години на миналия век договореното финансиране достига 4,3 млрд. евро. Дейността на банката в страната обхваща всички значими икономически сектори от основна инфраструктура в транспорта, съобщенията, енергетиката и околната среда до производствената дейност и услугите, в т.ч. подкрепа за малки и средни предприятия (МСП) с посредничеството на местните финансови институции.

За последните пет години именно делът на раздадените заеми към МСП от общия кредитен портфейл на ЕИБ в България е най-голям – 49%. Делът на кредитите към секторите транспорт и телекомуникации е вторият най-голям – 26%, а трети е екологичният сектор. Делът на заемите към секторите индустрия, услуги и селско стопанство възлиза на 7%, а този на енергетиката – 0,2 на сто.

Само през 2014 г. чрез посредничеството на три български партньорски финансови институции банката подписа отпускането на заеми в размер на 110 млн. евро. В резултат ЕИБ подпомогна допълнително достъпа на българските МСП и общини до средства, които възлизат на 1,18 млрд. евро от началото на дейността на банката в страната през 1990 г.

Освен това през миналата година ЕИБ предостави заем на стойност 500 млн. евро за съфинансиране на приоритетни проекти, осъществявани по линия на европейските фондове за програмния период 2014-2020 г. Става дума основно за оперативните програми „Транспорт“ и „Околна среда“. По тази линия се осъществява модернизацията на жп линията Септември-Пловдив, даде пример вицепрезидентът Бараняй.

„От значение е техническата помощ на ЕИБ при изпълнението на отделни стратегически проекти и усвояването на средства от европейските структурни и инвестиционни фондове“, коментира дейността заместник-министърът на финансите Фейзи Бекир. По негови думи ЕИБ ще има ключова роля и по линия на плана „Юнкер“.

Вицепрезидентът на банката от своя страна разкри, че финансовата институция може да подкрепи програмата за енергийна ефективност, изграждането на интерконекторна газова връзка между България и Гърция, управлението на отпадъци и проекти за пречистване на водата, както и градския транспорт и по-конкретно – проектът за интелигентно управление на трафика в София, подписан през януари 2015 г.

Техническата помощ по линия на „Съвместна помощ за подкрепа на проекти в европейските региони“ (Joint Assistance to Support Projects in European Regions, или JASPERS) до момента е достигнала до 80 проекта в България на приблизителна обща стойност 5,2 млрд. евро. Към момента JASPERS подпомага 21 проекта в страната за 2,2 млрд. евро. основно в областта на опазването на околната среда, както и изграждането на жп и пътна инфраструктура.

Към края на 2014 г. по линия на „Съвместната европейска подкрепа за устойчиви инвестиции в градските зони“ (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas - JESSICA) са били подписани 24 споразумения за близо 80 млн. евро, а предоставените средства - близо 20 млн. евро.

През 2014 г. подразделението на ЕИБ - Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), сключи осем споразумения с банки, специализирани в кредитирането на МСП, и два договора с фонда за капиталово инвестиране за общо 56 млн. евро, с което МСП имат достъп до още 140 млн. евро.

Още по темата можете да научите от видеото на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още