IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ ще увеличи финансирането си за малкия и среден бизнес у нас

Банката се надява да подпомага и общините при осъществяването на проектите им

13:21 | 09.11.12 г.
<p>
	Вернер Хойер. <em>Снимка: БТА</em></p>

Вернер Хойер. Снимка: БТА

От Мария Папазова, Dnes.bg

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще увеличи финансирането за малки и средни предприятия в България през 2013 г.

Това съобщи президентът на банката Вернер Хойер, който е на еднодневна визита у нас.

Днес той се срещна с премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, министъра по управлението на еврофондовете Томислав Дончев и представители на външното ни министерство.

Хойер обясни, че банката възнамерява да подпомогне столичната администрация в осъществяването на бъдещите й проекти, както и да финансира проекти на други български градове.

ЕИБ е инвестирала у нас около 3,3 млрд. евро, от които над 1 млрд. са в частния сектор.

Банката е предоставила средства за ключови проекти, сред които са реконструкцията на ж.п. линията Пловдив - Свиленград, Дунав мост 2, интегрираната система за битови отпадъци на Столична община и др.

Хойер разказа, че е много впечатлен от напредъка на страната ни от 90-те години насам. Той обясни, че е идвал много пъти през този период в България в качеството си на министър по европейските въпроси на Германия.

Президентът на ЕИБ допълни още, че е много впечатлен от промяната на пейзажа около сградата на Министерския съвет. От изказването му се разбра още, че премиерът Борисов не е пропуснал да му покаже и своята гордост – софийското метро, което също е съфинансирано от ЕИБ.

Хойер похвали финансовата политика на правителството и я определи като “много смела стратегия за фискална дисциплина“. Той допълни, че спазването на строгата бюджетна дисциплина не е лесно за хората, но “цифрите са много добри“.

По думите му благодарение на стабилността на банковата система у нас е лесно да се развива бизнес в България.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че се надява от догодина кметовете на другите градове да съфинансират проектите си със средства от банката.

Той благодари на Хойер за добрите оценки за финансовата ни дисциплина и подчерта, че сега страната ни усвоява много повече европейски средства. 

Oще новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още