IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ежедневно в България се консумират над 2 млн. хляба, произведени от сивия сектор

Цените на зърното са устойчиви на фона на слабо търсене, заяви Мариана Кукушева

11:11 | 17.12.14 г.
Ежедневно в България се консумират над 2 млн. хляба, произведени от сивия сектор

В България ежедневно се консумират около 4,5 млн. хляба, но 50% от тях са произведени от сивия сектор. Това каза пред  БНТ Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Тя заяви, че не може има категоричен отговор за динамиката на цената на хляба. „Потребителите първо плащат задълженията си към монополисти, следват задължения към банковите институции, евентуално разходи за лекарства, а накрая – каквото остане за трапезата“, коментира тя.

Според нея, за да имат потребителите повече средства за храна, трябва първо да се покачат производителността и  доходите. Освен това трябвало да се стимулира и вътрешното потребление  - да се купуват български храни и стоки, предлага тя.

За пореден път браншовата организация предлага диференцирана ДДС ставка за хляба. „Всяка европейска държава има диференцирано ДДС за храните и хляба, с изключение на Люксембург и България“, обясни Мариана Кукушева.

Тя допълни, че заради наводненията през 2014 г. доста земеделски производители очакват компенсации. Те обаче ще бъдат получени чрез обезщетения, а не с манипулиране на цената на зърното.

Кукушева припомни, че през 2013 г. България е произвела 4,5 млн. т пшеница. От тях 3,5 млн. т са изнесени, а 1 млн. т е вътрешното потребление ежегодно.

„Тази година сме произвели 5,2 млн. т пшеница. Продажбата спрямо миналата година е 2,8 млн. т. Това значи, че в момента хамбарите са пълни. Търсене няма, а цените са устойчиви“, обясни Кукушева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още