IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: България е заявила, че ще прави "няколко кризисни центъра за бежанци"*

Страната ни е поискала отпускането на допълнителните 50 млн. евро за справяне с бежанската криза

15:09 | 05.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

България е заявила пред Европейската комисия, че в случай на кризисна ситуация ще изгради "няколко центъра" за бежанци. Няма повече яснота нито къде ще бъдат те, нито от какъв тип. Това съобщи по време на брифинг в Брюксел говорителят на ЕК Наташа Берто.

Тя допълни още, че ЕК оценява постъпила от България молба за осигуряването на допълнителните 50 млн. евро за посрещането на нуждите, свързани с мигрантите.

Коментарът на Берто беше във връзка с информация, разпространена по-рано днес, че България е заявила, че ще изгради още три бежански лагера в страната. Това съобщи новоизбраният вицепрезидент Илияна Йотова.

Европейският депутат от ГЕРБ Емил Радев обаче обясни, че става въпрос не за лагери, а за кризисни центрове, които ще бъдат изградени в близост до границата. Там ще бъдат настанявани мигранти при засилване на бежанската вълна към страната. 

На нито един етап от разговорите с Европейската комисия България не е договаряла изграждането на нови приемателни центрове за бежанци, каза вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова на ГКПП Капитан Андреево, цитирана от БТА.

Министърът на вътрешните работи в оставка добави, че се работи за изграждането на три кризисни приемателни центъра за бежанци, за да не могат да се създават критични ситуации както в РПЦ - Харманли миналата седмица. Отпуснатите за три площадки средства са 1,7 млн. евро, уточни Бъчварова. На тях ще има общо 500 фургона и евентуално палатки от БЧК, добави тя. Мястото на едната ще е на територията на бивша застава в района на ГКПП Лесово, а за останалите две още се търсят варианти. Режимът в тези места за настаняване ще е по-строг, но не колкото в МВР - центровете. За преустройването на центъра в село Пъстрогор в такъв от закрит тип са предвидени 1,150 млн. евро, съобщи още вицепремиерът. 

След срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Братислава през септември ЕК осигури на България 101 млн. евро спешна помощ, припомня още БТА. Досега бяха отпуснати 82,2 млн. евро за преодоляването на миграционния натиск и за подобряване системите за наблюдение на границите.

На 2 декември България е поискала осигуряването на останалите 18,9 млн. евро (по решението от Братислава) за обособяване на няколко кризисни приемни центъра.

По думите на Берто България е посочила в искането си, че средствата "могат да бъдат използвани за подслоняване на новопристигнали (мигранти) и за центрове от открит вид, според необходимостта". 

Над 7 млн. лева са общите прогнозни разходи за издръжката на военните и техниката по границата за 2016 г., съобщи в края на септември министърът на отбраната Николай Ненчев. 

Ненчев припомни решението от заседанието на Съветана Европейския съюз (ЕС) в Братислава 108 млн. евро да бъдат отпуснати за нуждите на България, като целта е сумата да достигне 160 млн. евро.

* Допълнена с позицията на Румяна Бъчварова

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 7 години
На писалите минуси в полза на заселването на БГ с "бежанци" от сърце им желая весели преживявания на тях и на семействата им с тези "клети жени с дечица", а всъщност яки обучени млади мъже.Всичко трябва да се връща. който няма пипе да пази род и родина, да си тегли последиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 7 години
На писалите минуси в полза на заселването на БГ с "бежанци" от сърце им желая весели преживявания на тях и на семействата им с тези "клети жени с дечица", а в същност яки обучени млади мъже.Всичко трябва да се връща. който няма пипе да пази род и родина, да си тегли последиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още