IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: България и Румъния не са обвързани по механизма за проверка

Настъпи моментът на истината, смята бившият правосъден министър Христо Иванов

16:35 | 16.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК: България и Румъния не са обвързани по механизма за проверка

България и Румъния не са обвързани по Механизма за сътрудничество и проверка. Затова има два отделни доклада и се наблюдават различни области - например борбата с организираната престъпност в България, докато за Румъния ЕК преценява, че няма такава необходимост.

Това обясни говорителят на ЕК Мина Андреева в обедния брифинг в Брюксел. Нейният коментар беше свързан с думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер след срещата му с румънския премиер Дачиан Чолош.

Късно снощи Юнкер обясни, че България и Румъния ще бъдат разделени по Механизма, а докладите за Букурещ скоро може да отпаднат.

Днес Андреева припомни, че една от заявките на сегашния състав на ЕК при встъпването му в длъжност е отпадането на наблюдението над България и Румъния. Тя обаче беше категорична, че няма взето решение кога ще бъде прекратен този механизъм.

Бившият правосъден министър Христо Иванов оценява коментарите на Юнкер като "момент на истината в София" в своя профил във Facebook. Според него още по време на Европейския съвет, насрочен за края на тази седмица, официално ще стане ясно, че ЕК ще премахне наблюдението над Румъния след "един или два доклада".

"В Румъния още преди присъединяването към ЕС направиха институция, годна да се бори с корупцията по високите етажи на властта. По същото време България се посвети на поредица от буфосинхронни уйдурми, които да прикрият трайния политически консенсус сред политико-бизнес кръговете, че техните висши представители трябва да останат недосегаеми за закона", пише Иванов.

Той подаде оставка, след като предложенията му за промени в съдебната система не срещнаха одобрението на Народното събрание.

Бившият министър припомня още, че в последния доклад по Механизма за България е записано, че липсват резултати в наблюдаваните сфери, докато за Румъния ЕК отново констатира "впечатляващи конкретни резултати".

Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен едновременно с приемането на България и Румъния за членове на ЕС през 2007 година. Целта е да се следи съдебната реформа и борбата с корупцията в двете държави, след като беше оценено, че това са области, в които София и Букурещ изостават от останалите членове на общността. За България беше въведена още една област на наблюдение - борбата с организираната престъпност.

Именно незадоволителните до този момент резултати по Механизма държат България и Румъния извън Шенгенското пространство. Някои от държавите в ЕС, сред които Холандия, обвързаха членството на двете страни в зоната за свободно придвижване с подобряване на работата на съдебната система и борбата с корупцията по високите етажи на властта, макар и ЕК да посочва, че технически двете държави да изпълняват изискванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още