Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК: България трябва да направи здравната си система по-устойчива*

Страната ни е единствената в ЕС, която спазва критерия за бюджетен дефицит, посочи зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис

ЕК: България трябва да направи здравната си система по-устойчива*

Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

България се нуждае от мобилизиране на адекватни финансови ресурси за укрепване на устойчивостта, достъпността и капацитета на здравната си система, както и от гарантиране на балансирано географско разпределение на здравните работници, посочва Европейската комисия (ЕК) в своя доклад с препоръки към страната ни.

Комисията приветства първите важни стъпки, предприети от България, за съсредоточаване на средствата на ЕС за борба с избухването на пандемията от коронавирус и за справяне с произтичащите от нея икономически и социални последици.

В същото време заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис посочи, че страната ни е единствената държава в ЕС, която спазва критерия за бюджетен дефицит по Договора на Общността. 

Още по темата

Комисарят, отговарящ за работните места и социалните права, Николас Шмит, посочва, че, заедно с държавите членки, Европейската комисия е предприела стъпки за мобилизиране на всички ресурси за справяне с извънредните последици от пандемията.

„Приветствам целенасочените мерки, предприети от България, за подпомагане на здравния персонал, поддържане на нивата на заетост, подкрепа на хората в най-голяма нужда, и в полза на подобряване на жизнените условия за крайно нуждаещите се по време на възстановяването от кризата“, коментира Шмит.

В доклада си ЕК подчертава, че България трябва да предприеме всички необходими мерки за ефективно справяне с пандемията, за поддържането на икономиката и в подкрепа на нейното възстановяване.

Когато икономическите условия позволяват, България трябва да преследва фискални политики, насочени към постигане на разумна средносрочна фискална позиция и осигуряване на устойчивост на дълга, като същевременно страната трябва да се стреми към увеличаване на инвестициите, съветват от Брюксел.

България трябва да гарантира адекватна социална защита и основни услуги за всички граждани, както и засилване на активните политики на пазара на труда, изтъкват още от ЕК.

Насоките на ЕК засягат и подобряването на достъпа до работа от разстояние и насърчаването на дигиталните умения и справедливия достъп до образование, както и преодоляването на недостатъците в схемата за минимален доход.

Според Брюксел България трябва да наблегна и на рационализирането и ускоряването на процедурите за предоставяне на ефективна подкрепа на малките и средни предприятия и самонаетите лица, като също така им осигурява постоянен достъп до финансиране и гъвкави условя на разплащания.

От ЕК посочват също, че за подпомагането на икономическото възстановяване е необходимо и поставянето на ударение върху готовите публични инвестиционни проекти, както и популяризиране на частните инвестиции, в това число чрез съответните реформи.

Страната ни също трябва да се фокусира върху инвестициите, свързани със зеления и цифровия преход и по-специално върху чистото и ефективно производство на енергия и върху ресурсите, екологичната инфраструктура и устойчивия транспорт.

Необходимо е България да сведе до минимум административната тежест за компаниите чрез подобряване на ефективността на публичната администрация и стимулиране на цифровото управление. Трябва да се гарантира ефективното функциониране рамката относно несъстоятелността, подчертават от ЕК, като добавят, че страната ни трябва да засили своите усилия за осигуряване на адекватна оценка на риска, както и смекчаване, ефективен надзор и прилагане на рамката за борба с прането на пари.

Борбата срещу прането на пари

В доклада се посочва също, че България трябва да засили усилията си в редуцирането на риска и осъществяването на ефективен надзор по прилагането на мерките срещу изпирането на пари. 

Припомняме, че миналата година бяха приети промени в Закона срещу изпирането на пари, които бяха част от част от ангажиментите на страната ни за покриване на критериите за членство във валутно-курсовия механизъм.

Основният мотив за промените бе, че така ще се повиши крайната ефективност на националната система за превенция и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма и ще се подпомогне държавата ни в изпълнение на поети ангажименти във връзка с намеренията за присъединяване към Валутния механизъм на Европейския съюз. 

Именно ЕК следи за изпълнението на точно тази точка от процеса по присъединяване към ERM II, ЕЦБ няма думата по този въпрос.

Въпреки това едва преди седмица заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис обяви, че България може да се присъедини към „чакалнята на еврозоната“ през юли, ако изпълни и последното условие за това. По думите му „последното условие“ е „укрепването на капитала на една банка“

„Ако това се случи, всички ангажименти ще бъдат изпълнени и двете държави ще могат да се присъединят към механизма през юли", обяви тогава заместник-председателят на Европейската комисия.

*Информацията е актуална към 16:30 ч.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
4
 
11
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
България трябва да направи здравната си система по-устойчива
====
То да беше само здравната ни система, която да направим по-устойчива. Май много системи в обществото ни е необходимо, длъжни сме (не просто пожелателно "трябва") да направим по-устйчиви и май не само ние е необходимо да го направим, а също и много други страни, до сега сочени за пример.
Преди месец-два се сетих за една от книжките на Насим Талеб - Антикрехкост и дори се хванах да я препрочета. Мисля, че чак сега всъщност запонах да я разбирам. А той няма как да не е забелязал този дефект - крехкостта на обществата, където е отишъл да живее след като до този момент е живял в страна с почти непрекъсната гражданска война.
Всъщност какво струва едно общество се разбира, чак когато се изправи пред истинските изпитания, а не чрез условни симулации.
4
 
2
 
10
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Северна Корея трябва да вземете за пример - зер там само 1 болен и го разстреляха аххахахаха :)
*** български, дори не знаете от кво ***. Грипченце, на крак - както всяка година по 2 пъти :) А те хората сами си мрат, не че някой дори ги тества...
2
 
2
 
9
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
к.о.м.у.н.я.г.и откога е забранена думичка?
2
 
3
 
8
penman до: serafima
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Не се опитвай да разсъждаваш, защото *** нямате субстрата за такава дейност.
4
 
2
 
7
penman до: крас
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Пий си хапчетата и стига драска глупости!

Още от Икономика и политика
Министерството на финансите очаква излишък от над 890 млн. лв. към септември