IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК готви единни стандарти за биокозметиката

Много фирми, които не произвеждат козметика по биологичен начин, се "вмъкват" на растящия пазар на био и натурални продукти, според експерт

10:43 | 16.02.13 г.
ЕК готви единни стандарти за биокозметиката

Европейската комисия (ЕК) работи по общ евростандарт за биокозметиката. Създадени са работни групи, които да подготвят общи европейски контролни стандарти за био и натуралната козметика, подобно на изискванията за храните, съобщи в интервю за БТА д-р Светла Николова, член на Асоциацията на биотърговците и председател на сдружение Агролинк

Засега Еврокомисията не се е ангажирала с краен срок за изготвянето на стандартите, но по думите на Николова това показва сериозен ангажимент от страна на институцията.

В момента съществува голяма неяснота след потребителите и търговците какво е био и натурална козметика - от една страна поради разминаването на нивата на изискванията на съществуващите в различни страни контролни органи, а от друга - поради решението на много фирми да се "вмъкнат" в този силно нарастващ пазар, коментира Николова.

По думите й създаването на общ европейски стандарт би улеснил потребителите, които вече ще
знаят какво да търсят, както и търговците, на които ще е по-лесно да консултират.

През последните години пазарът на биокозметика у нас нараства бъроз. Организират се и все повече специализирани изложения.

Българският пазар обаче също не е застрахован от  псевдонатуралната козметика, която се рекламира като произведена по биологичен начин, коментира Светла Николова. Според нея обаче самите потребители вече правят много по-информиран избор, тъй като много добре се ориентират в съставките.

По думите й проучвания в европейските страни показват, че е много висок процентът на хората, които предпочитат биокозметиката и заради грижата за околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още