Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК изправя България пред Съда на ЕС заради националната морска стратегия*

България трябваше да докладва дали изпълнява задълженията си по Рамковата директива за морска стратегия

ЕК изправя България пред Съда на ЕС заради националната морска стратегия*

Снимка: Pixabay

Европейската комисия съобщи, че ще предяви иск пред Съда на ЕС срещу България във връзка с Рамковата директива за морска стратегия.

Европейската комисия призова България да спази задължението си и да докладва как ще опазва морското биологично разнообразие. Тя е длъжна да го направи в съответствие с Рамковата директива за морска стратегия.

Държавите членки трябваше до 15 октомври 2018 г. да представят на Комисията актуализирана информация за изготвените от тях първоначални оценки за екологичното състояние и напредъка в изпълнението на екологичните цели за ефективно опазване на морската среда в цяла Европа. 

Още по темата

Целта, заложена в Рамковата директива за морска стратегия, е до края на тази година да се постигне добро екологично състояние на морските води в ЕС и да се осигури защита на ресурсите, от които зависят свързаните с морето икономически и социални дейности.

От ЕК припомнят, че директивата е първият законодателен инструмент на ЕС, насочен към опазването на всички аспекти на морското биологично разнообразие (биологични видове, местообитания и екосистеми), тъй като съдържа изрична регулаторна цел за поддържане на биологичното разнообразие като основен фактор за постигане на добро екологично състояние.

За да се постигне добро екологично състояние, всяка държава членка е длъжна да разработи стратегия за морските си води. Морските стратегии трябва редовно да се актуализират, като на всеки шест години те се преразглеждат и съответната информация се докладва на Комисията.

България трябваше да докладва дали изпълнява задълженията си по Рамковата директива за морска стратегия в два случая: с официално уведомително писмо, изпратено до българските компетентни органи през март 2019 г., и с мотивирано становище от октомври 2019 г.

Тъй като това задължение все още не е изпълнено, Комисията реши да отнесе случая до Съда на ЕС, пише в съобщението на ЕК.

Към момента са събрани данни за по-голямата част от показателите за морската среда, което е направено чрез изпълнение на няколко проекта, финансирани по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. В рамките на настоящия програмен период по механизма (2014-2021 г.) програма Опазване на околната среда и климатични промени, чрез предефиниран проект, се набират данни за останалите показатели. Това посочват от МОСВ във връзка с днешното решение ЕК за придвижване към съдебна фаза на страната ни за недокладване в срок на данни за морската околна среда.

Задължението е свързано с набиране на данни за морската среда по различни показатели. Според ЕК някои технически разпоредби са неправилно отразени в националното ни законодателство.

Допълнителни данни се събират и от БАН и в рамките на ежегодните споразумения, които институтът има с МОСВ за мониторинг на морски води, допълва се в отговора на екоминистерството.

* Допълнена със становището на МОСВ

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 6 месеца
Ще се изливат фекалии, те подхранват планктона и така - нагоре по веригата...

Още от Икономика и политика
Глобяват две болници в София за неспазване на плана за ваксиниране