IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК констатира: Желание, но слаб напредък в борбата с корупцията и престъпността

Брюксел очаква новото правителство да продължи съдебната реформа, иска и осъдителни присъди за корупция

13:29 | 25.01.17 г. 9
<p>
	Снимка:<em> архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Ограничен напредък в борбата с корупцията и някои стъпки напред по отношение на съдебната реформа - това констатира Европейската комисия (ЕК) в най-новия  доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, публикуван днес.

В документа се посочва, че „схемите на организираната престъпност“ вече се разкъсват, но страната трябва да покаже капацитета на своите правоприлагащи органи за борба с този проблем, както и да се стигне до повече осъдителни присъди.

ЕК препоръчва на  България създаването на механизми, които да показват напредъка по отношение на съдебната реформа, на борбата с корупцията и с организираната престъпност, записано е още в тазгодишния доклад. По отношение на важния въпрос за отпадането на Механизма на този етап Комисията все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен и да препоръча прекратяване на мониторинга. Това обаче може да стане, ако се съобразим с препоръките на ЕК в трите области. 

Документът прави не само оценка доколко са изпълнени препоръките на Брюксел през 2016 г., а и цялостен анализ на 10-те години на действие на механизма. Според оценката през последните години институциите у нас полагат значителни усилия, особено в съдебната власт. В началото на прилагането на механизма от Брюксел са отчитали по-бавен напредък от очакваното и дори нежелание за изпълнение на записаните препоръки.

През 2017 г. от ЕК очакват да видят гаранции за прозрачен избор на членовете на Висшия съдебен съвет, както и при назначението на нов председател на Върховния административен съд. Трябват ни и промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, които да подобрят нормативната уредба за наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

Като цяло в съдебната система реформата трябва да продължи и да бъде създаден механизъм, който да отчита изпълнението на стратегията за промяна в тази област. Брюксел препоръчва и да се помисли за натовареността на съдилищата и въвеждането на електронно правосъдие.

ЕК още очаква ефективен орган за борба с корупцията и осъдителни дела. Трябва да има механизъм, който да отчита напредъка по дела, свързани с корупцията по високите етажи на властта, вижда се от препоръките. По отношение на корупцията на местно равнище очакванията на ЕК са да въведем външен контрол върху предварителните проверки на процедурите за обществени поръчки и мерки срещу корупция във високорисковите сектори на държавната администрация.

В борбата с организираната престъпност комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество трябва да продължи да работи независимо и прозрачно.

Ето и какви са основните наблюдения на Брюксел за действията в основните области по доклада

В борбата с корупцията България записва слаби резултати – делата с осъдителни присъди в тази област са много малко, а възприятията за корупция – на най-високо равнище в ЕС. Напредъкът в тази сфера е ограничен и има сериозни предизвикателства и по отношение на институционалната рамка, и по отношение на постигането на трайни резултати.

Брюксел отбелязва и липсата на съгласие в Народното събрание за Закона за борба с корупцията и допълва, че борбата с този проблем продължава да бъде „разпокъсана“ и до голяма степен неефективна. Правителството през 2015 г. е направило важен анализ на проблемите в сферата, но изпълнението на стратегията за борба с корупцията, част от която е и анализът на проблемите, така и не се изпълнява.

По отношение на съдебната реформа ЕК отбелязва промените в Конституцията, които страната е направила през последните години и които реално помагат за по-доброто функциониране на Висшия съдебен съвет. През 2016 г. страната създаде Инспекторат към ВСС, който трябваше да доведе до укрепване на етичните стандарти на магистратите.

Последна актуализация: 05:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Корупцията е национален спорт в целия ЕС, като официален инструмент на корупцията са европейските фондове.Чрез еврофондовете се сменят правителства в България.Тук не става въпрос за демокрация. Става въпрос за това, че - "Ако има фондове, саниране и магистрали за мафията, има и правителство. Ако няма - мафията сваля правителството и го заменя с такова, което по 'ефективно' успява да разпределя .. фондовете". Толкова е просто :-)На никого не му пука за справедливост и разни правни реформи, докато не ги за'лопат с гьостериците.. На НИКОГО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
vladconsult
преди 7 години
Това е ненужен, неадекватен и силно лобистки доклад, който обслужва соросоидските неправителствени организации. Няма по курумпирана страна от Америка където 13% от паричния оборот са бакшиши и пари на ръка и цялата изборна машина се контролира от спонсори. Ами Гърция и Италия, да не говорим за много други страни наоколо. Но този мониторинг унищожава развитието на България и я очерня пред света, само и само *** да вземат съдебната власт и да преследват всички другомислещи и ново Белене, както в Румъния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
scott
преди 7 години
потрес.от медните приказки на евронещокитам оставам с вречатление, че ЕК и ЕС, че даже и самиа юнкер искат, облагодетелстват се и им е приятно, че в една периферна страна има корупция. със прека полза за самите тех чрез еврофондовете. още 20 години мониторинг и сладки приказки? На гости на бяло сладко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Както един наш сънародник го каза:"Много ми се иска, ама нямам желание"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Както един наш сънародник го каза:"Много ми се иска, ама нямам желание"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Е как ще има напредък като точно най-корумпираните и алчни типове назначават политици, прокурори, съдии и магистрати в малката ни държава.Я ги наредете всичките един до друг на една снимка и кажете кой от тях не е масон, крадец или корумпиран престъпник?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
abdul
преди 7 години
Корупцията е за предпочитане пред напредналия милиционерски фашизъм на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 7 години
... и как измерихте индекса на желанието ? :) Аз желание не виждам да има, камо ли напредък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Това все едно дясната ръка да се бори срещу лявата. Няма да има напредък докато крадливи върколаци седят на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още