IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Кристалина Георгиева все още е европейски комисар

България няма задължение да информира Брюксел кого ще номинира за генерален секретар на ООН, заяви говорител на Еврокомисията

16:30 | 12.09.16 г.
<p>
	Кристалина Георгиева по време на своето изслушване за еврокомисар. Снимка: <em>Европейска комисия</em></p>

Кристалина Георгиева по време на своето изслушване за еврокомисар. Снимка: Европейска комисия

Кристалина Георгиева все още е зам.-председател на ЕК и комисар, отговарящ за бюджетната политика на ЕС. Тя е много важен член на Комисията и върши работата си много добре, според оценките на всички, които работят с нея.

Това заяви говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн по време на брифинг в Брюксел. Така той коментира туит на началника на кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер – Мартин Зелмайер, който написа преди дни, че напускането на Георгиева ще бъде голяма загуба за Европейската комисия.

Според говорителя на ЕК този туит изразява личното мнение на Зелмайер, което всъщност може да бъде потвърдено и от всички, които работят с Кристалина Георгиева.

Винтерщайн обаче отказа да коментира дали комисарят е кандидат в надпреварата за генерален секретар на ООН.

От седмици има слухове, че България ще оттегли номинираната преди месеци за поста Ирина Бокова и вместо това ще предложи Кристалина Георгиева. За нейната кандидатура има подкрепа и от други европейски държави.

По-рано днес вицепремиерът Румяна Бъчварова определи представянето на Бокова като неуспешно, но каза, че няма информация дали тя ще бъде заменена от Кристалина Георгиева. Според спекулациите официалната промяна ще стане на извънредно заседание на Министерския съвет във вторник.

Александър Винтерщайн потвърди, че българското правителство не е уведомило ЕК за промяната, но пък и София няма задължението да информира Брюксел за своите намерения да номинира някого за поста генерален секретар на ООН. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още