IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК може да осигури допълнителна помощ на България за справяне с мигрантите

Очаква се преговорите по промените в Дъблинското споразумение скоро да бъдат възобновени, за да се намерят трайни решения за миграцията към ЕС

14:47 | 24.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос поддържа връзка с властите в България, Гърция и Турция по повод притока на мигранти. Това съобщи говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, предаде БТА.

По неговите думи ЕК е в готовност да осигури на София и Атина помощ, ако бъде необходимо. Говорителят отбеляза, че

Аврамопулос е разговарял с турските власти за спазването на споразумението за миграцията. По това споразумение Анкара получава от ЕС 6 млрд. евро. 

Знаем за нарастването на броя мигранти към Гърция и България. Днешните бройки са далеч по-малко заради сключеното споразумение с Турция, отбеляза говорителят.

Постигнатото вчера в Малта споразумение по въпросите на миграцията е само между участвалите в срещата страни и е предварително, поясни той. По неговите думи през октомври предстои Съветът на ЕС по вътрешни работи да обсъди дали това споразумение да засяга и останалите държави от Общността.

Говорителят изрази очакването преговорите по промените в Дъблинското споразумение скоро да бъдат възобновени, за да се намерят трайни решения за миграцията към ЕС. Той нарече вчерашното споразумение от Малта "временна отправна точка".

Париж, Берлин, Рим и Валета постигнаха вчера помежду си споразумение за въвеждане на автоматично разпределение на мигрантите, пристигащи в Малта или в Италия. В срещата участваха представители на ЕК и на финландското председателство на Съвета на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Winter
преди 4 години
Не се криии ........... не се крии , разпореняк ...... Всека вечер те подпомагат изотзад ..... емигрантите на Лъвов Яко помпанье настава................. А Майчето ти още е до мене ......................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 4 години
не искаме такава "помощ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още