Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК може да санкционира България заради такса смет

Ако страната ни продължава да отлага спазването на принципа „замърсителят плаща“ от Брюксел ще предприемат необходимите действия, предупреждават от БСК

ЕК може да санкционира България заради такса смет

Снимка: Pixabay

Европейската комисия е възложила проучване за прилагането на принципа „замърсителят плаща“ във всички държави членки на ЕС, вкл. България, съобщиха от Българска стопанска камара (БСК). Според работодателската организация проучването е завършено и резултатите са в процес на обработка и преценка.

„Комисията няма да се колебае да предприеме действия срещу държавите членки, в които националното законодателство и/или практика не са в съответствие с принципа „замърсителят плаща“, се казва в писмо от ГД „Околна среда“ на ЕК, изпратено до Българската стопанска камара.

Повод за писмото е жалба до ЕК, заведена от БСК срещу определянето на таксата за битови отпадъци в България на основата на стойността на имота или балансовата стойност на активите, вместо на количеството генерирани отпадъци. 

Още по темата

В писмото си ЕК информира, че службите на Комисията са извършили обстойно разглеждане на жалбата и са установили, че българското законодателство предвижда конкретни мерки за прилагане на принципа „замърсителят плаща“ от 2015 г., но националните власти няколко поредни години отлагат влизането в сила на тези мерки. „Според информацията, с която

Комисията разполага, последните изменения на Закона за местните данъци и такси осигуряват подходяща методология за изчисляване на таксата за битови отпадъци. За съжаление, националните власти решиха още повече да отложат влизането в сила на съответните разпоредби – до 2022 г.“, се уточнява в писмото.

Поради факта, че вече е извършено общоевропейско проучване на проблема, службите на Комисията са взели решение да прекратят разследването по повод жалбата на БСК, но ако е необходимо, ще предприемат действия срещу България по тяхна инициатива.

От БСК припомнят, че от 2003 г. насам камарата полага усилия да бъде променен начинът на изчисляване на таксата за битови отпадъци, вкл. чрез предложения за нормативни промени, официални становища до всички компетентни институции, съдебни процедури и пр. В резултат на тези усилия, през 2015 г. нормативно проблемът беше решен, но влизането в сила на законовите промени се отлага неколкократно, като последното отлагане е за 2022 г.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
7
 
3
khao до: majnata
преди 1 месец
Няма профилна снимка
щом и неуките селяни като теб разбраха ползата от ЕС, значи всеки трябва да е успял ... още ли искате да организирате референдум с другите бавни?
15
 
4
 
2
s3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
По принцип замърсителя плаща, и при нас е така. Обаче трябва да има отстъпки за бизнеса, защото все пак той осигурява работни места, добре ще е бизнеса да плаща по-малко за да се стимулира. Както бизнесът у нас плаща по-малки данъци за да се стимулира, така и трябва да плаща по-малко за замърсяването. А народът ще плати разликата, както и при данъците.
4
 
16
 
1
преди 1 месец
"Повод за писмото е жалба до ЕК, заведена от БСК срещу определянето на таксата за битови отпадъци в България на основата на стойността на имота или балансовата стойност на активите, вместо на количеството генерирани отпадъци. "

И правилно ... колко замърсява циганскиятт катун дето не струва нищо , даже напротив !

Още от Икономика и политика
Белград ли е причина за напрежението по оста София-Скопие?