IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EК ни отпуска 596 млн. евро по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

С тези средства ще помогнем на над 200 хил. ученици да получат по-добро образование, заяви Кристалина Георгиева

21:55 | 19.02.15 г. 2
EК ни отпуска 596 млн. евро по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

Европейската комисия (EК) прие българската оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", която ще се финансира със средства от Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие до 2020 г. Програмата цели да се инвестират над 673 млн. евро, от които 596 млн. са от бюджета на ЕС, за насърчаване на научноизследователската дейност и подобряване на образованието и професионалното обучение в България.

Това е единствената оперативна програма в България до 2020 г., която ще бъде финансирана едновременно от двата посочени фонда, се уточнява в съобщение на Еврокомисията, предава БТА.

Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева коментира, че финансирането за образование и наука е много необходимо за България. С тези средства ще помогнем на над 200 000 ученици да получат по-добро образование, в съответствие с изискванията на пазара на труда, както и на над 1000 изследователи да участват в научни проекти. Очаквам парите да донесат ползи както за участниците, така и за икономиката, добави тя.

До 243 млн. евро от фонда за регионално развитие ще бъдат вложени в развитието на пазарно насочени научни изследвания чрез създаване на центрове за върхови постижения и/или за компетентност, в които ще се извършват висококачествени научни изследвания в областите, определени в стратегията за интелигентна специализация в областта на научните изследвания и иновациите. Част от това финансиране ще бъде използвано и за подобряване на териториалното и тематичното разпределение на научноизследователската инфраструктура, за да се подпомогне "регионалната интелигентна специализация".

Друга цел е да се насърчава участието на български изследователи в дейности по международно сътрудничество.
Инвестициите в образованието (около 220 млн. евро) ще целят подобряването на уменията на учещите чрез новаторски методи на преподаване. Средствата ще бъдат използвани за подобряването на качеството на висшето образование за постигане на по-добра реализация на пазара на труда, както и за осъвременяването на професионалното образование и на ученето през целия живот. 

Значително внимание се отделя на мерките за повишаване на квалификациите на изследователите и преподавателите чрез подобряване на техните възможности за мобилност и професионално развитие. 

Общо 110 млн. евро са предназначени за приобщаването на деца, изложени на опасността от изключване от системата на образование, защото принадлежат към маргинализирани етнически групи или към групи със специални образователни потребности. По този начин програмата ще играе основна роля за намаляването на дела на преждевременно напускащите училище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
използвано и за подобряване на териториалното и тематичното разпределение на научноизследователската инфраструктура, за да се подпомогне "регионалната интелигентна специализация"."NO COMMENT TV!Какво ще кажете за интегралното и диференциално развитие на мисленето.Де*** неговтаа ***... повече от 1/2 МИЛИАРД евро ще бъде раздаден на наши ора и ще изтече през пясъка, за иновативни проекти като оня със соларния парк във вид на дървета във Францияhttp://***.investor.bg/***/261/a/izobretatel-ot-franciia-syzdade-nov-vei-model-viatyrno-dyrvo-186671/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Парите се създават от подписа!И който я знае тая игра си я играе!Пример, гърците!Ако са научили тънкостите на играта, ще я изиграят!Който знае смисъла на двойното счетоводство, ще пирува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още