IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри 511 млн. евро в подкрепа на българската икономика

Подкрепата включва безвъзмездни средства за микро-, малки и средни предприятия

17:43 | 26.11.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейската комисия одобри изменение на българската оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, което позволява мобилизирането на 511 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд. Това съобщават от пресслужбата на Комисията.

Средствата са за подпомагане на българската икономика да се справи с неблагоприятните последици от кризата с коронавируса. 

Финансовата подкрепа включва безвъзмездни средства за оборотен капитал за микро-, малки и средни предприятия, капиталови инвестиции и гаранции по заеми.

Европейската комисия предложи на Съвета да одобри предоставянето на финансова подкрепа за България от 511 млн. евро в края на август.

„Ние сме една от първите държави членки на ЕС, които реагираха на икономическата заплаха и подкрепиха бизнеса и гражданите с редица мерки. Мобилизирали сме всичките си усилия и вярваме, че бързо и ефективно ще можем да подкрепим всички засегнати от пандемията“, коментира Бойко Борисов по повод одобрението на европейски средства в подкрепа на българската икономика и бизнес.

Еврокомисарят за кохезията и реформите Елиза Ферейра уточни, че мерките имат краткосрочни цели за облекчение от кризата, като страната ни ще продължи да се облагодетелства от допълнителна европейска подкрепа за икономическото си възстановяване.

Изменението на програмата е възможно благодарение на изключителната гъвкавост, предоставена в рамките на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса (CRII) и Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса плюс (CRII +), която позволява на държавите членки да използват финансирането по линия на политиката на сближаване за подпомагане на най-изложените на пандемията сектори, като здравеопазването, малките и средни предприятия и пазарите на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
interess
преди 3 години
Мнението на премиера е........Абе, да е жив и здрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
а те така ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още