IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри държавна помощ за фермери, които продават директно месо, мляко и яйца

Стопаните ще могат да ползват до 16 хил. лв. финансиране, за да си купят млекомат

14:37 | 03.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК одобри държавна помощ за фермери, които продават директно месо, мляко и яйца

Еврокомисията е одобрила предложената от България схема на държавна помощ за производителите, които продават директно от фермите си малки количества храни от животински произход, съобщи земеделското министерство.

Предвижда се бюджетът на одобрената помощ за периода от 2011 до 2013 г. да е над 106 млн. лв., според проект на документ, публикуван на сайта на Държавен фонд "Земеделие".

Помощта ще се разпределя до изчерпване на финансовия ресурс. Максималната помощ, която един фермер може да ползва по схемата, е 50% от одобрените инвестиции.

Целта е фермерите, които искат да продават директно от стопанството си месо, яйца, мляко, дивеч или мед, да могат да си купят оборудване и да спазват хигиенните норми за храните.

Наредбата за директни доставки на месо, мляко и яйца бе приета в края на миналата година. Само 25 български производители се записаха като директни доставчици на продукти от животински произход, според регистър в сайта на Агенцията по храните. Засега асортиментът е доста еднообразен – офицално по наредбата се продават единствено пчелен мед и яйца. Само една ферма предлага директно краве мляко.

Проблем за фермерите се оказаха не само необходимите инвестиции в техника. Те не могат да продават директно цялото количество месо или мляко от фермата, а определен процент и затова са затруднени да отделят средства за оборудване.

Какви инвестиции ще се финансират

По схемата ще се финансира изграждането на магазини или търговски помещения към пунктовете за обработка на дивеч, приспособяването на съществуващи сгради или помещения, закупуването на основно търговско оборудване.

За директни доставки на сурово мляко от крави, биволи, овце и кози се предвижда по схемата да се получават до 16 хил. лв. за закупуване на един млекомат. За технологично непреработен пчелен мед или за директни доставки на яйца помощта на стопанство е до 9 хил. лв. Около 12 хил. лв. могат да ползват производителите на малки количества месо от птици и зайци или дивеч.

Пак толкова е помощта за доставчиците на храни от животински произход, които искат да построят магазин, да купят електронна търговска везна, щанд, хладилна витрина и храдилници.

Няма да се финансират разходи за оборудване втора употреба.

Точният размер на помощта, как ще се прилага схемата, видът на документите и сроковете за кандидатстване ще станат известни, след като бъдат уточнени допълнително на заседание на Управителния съвет на Фонд „Земеделие”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още