IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отхвърля обвиненията, че държи очите си затворени за събитията в България

Чрез Механизма за сътрудничество и проверка следим ситуацията с върховенството на закона, каза говорител на Комисията

16:39 | 13.07.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер отхвърли твърденията, че ЕК държи очите си затворени за събитията в България.

Отговорът бе на запитване за думите на президента Румен Радев, че Европа няма право да гледа случващото се в България с „широко затворени очи".

„Няма да коментираме специфичните събития, които стават в България", отбеляза Мамер и добави: "Колкото до цялостния подход на ЕС и Комисията за върховенството на закона в България и другите страни – както знаете, имаме задействан процес, този на Механизма за сътрудничество и проверка". 

„Това е нашият инструмент, чрез който следим ситуацията с върховенството на закона, по-специално в България. Нищо не се е променило в тази насока. Така че в действителност очите ни не са широко затворени".

По-късно Ерик Мамер уточни, че механизмът технически все още съществува.

Преди два дни държавният глава Румен Радев в обръщение към нацията поиска оставката на правителството и на главния прокурор.

„Сега, когато българите са на площадите, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България, България на закона, на принципите и правилата", каза Радев в обръщението си.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Абе "Спящят бик" ли си какво си.....,а вземи се събуди и виж реалността.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Спящият бик
преди 3 години
Ако въобще този неадекватен човек Румен Радев е някакъв президент, то със сигурност не е нашият. Вече трети ден не е научил за историческия успех на България, която уж управлява - приемането и в ЕРМ-2!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още