IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК откри процедура срещу България за споразумение с Русия за въздушен транспорт

Комисията се опасява, че е възможно споразумението да възпрепятства еднаквото третиране на европейските авиокомпании

18:00 | 06.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕК откри процедура срещу България за споразумение с Русия за въздушен транспорт

Европейската комисия (ЕК) открива процедури за нарушение срещу две държави членки във връзка със споразуменията с Русия за равнопоставеност на авиокомпаниите от ЕС и за прелитане над Сибир.

Европейската комисия откри днес процедури за нарушение срещу България и Чехия във връзка с техните двустранни споразумения за въздухоплавателни услуги с Русия, като им изпрати искания за информация под формата на официални уведомителни писма, се казва в изявление, публикувано на сайта на комисията.

Комисията се опасява, че е възможно споразуменията да възпрепятстват еднаквото третиране на европейските авиокомпании и да затруднят конкуренцията между тях, както и да дадат основание за въвеждането на такси за прелитане над Сибир, които биха били незаконни съгласно антитръстовите правила на ЕС.

През последните месеци бяха изпратени подобни официални уведомителни писма до още 23 държави членки, а в момента ЕК проверява дали двустранните авиационни споразумения между останалите две държави членки и Русия са съобразени с правото на ЕС.

Фактът, че авиокомпании от Европейския съюз трябва да плащат при прелитане над Сибир на път за дестинации в Азия може не само да оскъпи полетите, но и да доведе до нелоялна конкуренция между авиокомпаниите от ЕС и тези извън него.

Позицията на Европейската комисия е, че споразуменията за въздушен транспорт трябва да гарантират равнопоставеност между всички авиокомпании от ЕС и спазване на антитръстовите правила. В противен случай може да се окаже, че някои авиокомпании от ЕС са поставени в по-неизгодна позиция от своите преки конкуренти или че са принудени да плащат неоснователни допълнителни такси, в резултат на което цените на самолетните билети за потребителите биха се повишили.

Само през 2008 г. европейските авиокомпании са платили на руския авиопревозвач Аерофлот такси за 420 млн. долара.

Двете страни разполагат с два месеца, за да отговорят на комисията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
alligator_29
преди 13 години
http://***.youtube.com/watch?v=jcHWjGp-Zgo&feature=related , Това показва цялата истина за европейския съюз и отношението му към БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още