Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК поиска България да премахне предимството за местни храни в магазините

Мярката нарушава свободното придвижване на стоки и отслабва европейската икономика, смятат в Брюксел

ЕК поиска България да премахне предимството за местни храни в магазините

Снимка: Investor.bg

В мотивирано становище Европейската комисия поиска България да премахне изискването към търговците да предлагат с предимство регионални храни и продукти. Брюксел поиска повече информация за мярката през май и изпращането на мотивираното становище означава, че Комисията не е удовлетворена от обясненията на българските власти.

От ЕК обясняват, че това изискване нарушава свободното движение на стоки в общността, записано в Договора за функциониране на ЕС, давайки предимство на местните производители. В условията на пандемия това отслабва европейската икономика, се казва в становището. 

Още по темата

България има два месеца да отговори на искането на ЕК, в противен случай може да бъде изпратена на съд.

В началото на април, когато започна кризата с коронавируса, а с това и паниката около евентуален недостиг на хранителни продукти по магазините, министърът на земеделието и храните Десислава Танева настоя за пряк достъп на местните производители до търговските вериги.

Беше решено търговските обекти, които са част от вериги от магазини, да са длъжни да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите си. Местата за продажба трябва да са с достатъчна площ за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да се разбира, че предлаганите продукти са регионално производство.

Парламентът въведе и санкции за търговските вериги при отказ да продават български храни и даде право на правителството да въвежда временни мерки за защита на българското производство. За нарушители имуществената санкция е в размер от 15 - 25 хиляди лева, а при повторно нарушение - от 30 до 50 хиляди лева. Глобите касаят вериги от магазини с 10 или повече обекта на територията на цялата страна.

Търговците от своя страна обвиниха земеделското министерство в груба намеса в бизнеса.

Сдружението за модерна търговия (СМТ) обяви, че  Министерството на земеделието, храните и горите ограничава свободната търговия и създава хаос на пазара чрез поредица от решения „на парче“. Според търговците измененията са довели до груба намеса в дейността на търговските вериги.

Със становището си от днес Комисията започва и още няколко процедури за неизпълнение на задължения срещу България през октомври.

Една от тях е и по отношение на защитата на правата на пътуващите в условията на пандемия. ЕК препоръча през лятото държавите да защитят потребителите, очаквайки от организаторите на пътуванията да предлагат ваучери на своите клиенти с отменени пътувания или да връщат парите в рамките на 14 дни.

През август България създаде схема за компенсации чрез ваучери или връщане на парите, но в рамките на 12 месеца, пише ЕК.

Страната ни е нарушила правилата и по отношение на задължението да подава информация за рисковете от наводнения, както и да я актуализира периодично.

ЕК изпрати и уведомително писмо до българските власти за нарушения на задълженията по транспониране на Директивата за електронно фактуриране (e-Invoicing), която беше приета в облекчение на бизнеса при управлението на договори и плащания. Страните от общността трябваше да имплементират текстовете на Директивата в националното си законодателство до април 2019 година.

Още по темата

София е получила писмо и по отношение на неправилно изпълнение на изискванията за равно третиране на мъжете и жените в сферата на социалното осигуряване (директива от 1978 година). В него се критикуват начините за изчисляване на пенсия и страната ни има два месеца, за да отговори на забележката на ЕК.

България само частично е изпълнила задълженията си и е включила текстовете на Директивата за презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство в своето законодателство, пишат още от ЕК. По тази процедура страната ни е в пакет с Хърватия, Кипър и Румъния. Страните от ЕС трябваше да изпълнят това свое задължение до май 2018 година.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
2
 
3
 
18
Hahoto2 до: cherney
преди 3 седмици
Пълни глупости! Сега ЧЕТИ внимателно.Най-големият субсидиран производител на домати в ЕС е Испания. Субсидиите за доматите са такива, че производителите печелят само от субсидии - т.е. през кабела им е на каква цена ще ги продават. Остави това, но имат толкова много домат, че се чудят, къде да си заврат. Качват тия домати на корабче и бааам на пазара в Судан, Африка. Местният производител, който с клечка копае земята и едва я препикава, за да е напоена, естествено не може и да пр.ъдне на субсидираните цени на испанеца и разбира се фалира. Той преодстъпва под аренда на Китай земята си - за да може Китай да гледа памук, за тениски. А децата на нег.ъра, умрели от глад, заради субсидиите на испанските домати, се качват на надуваемата ладия и с малко късмет доплават на Лампедуза. Ние в България не сме ***, но ако не се погрижим за нашите, ще станем такива. Тук няма мързел, няма ***, няма гордо окичили глобалистки балъци. И преди да пишеш на изуст, вземи проучи нещата от уважения към БЪЛГАРСКОТО, преди заради такива като теб и ЗЕлев да е станало всичко нашенско посто негъ.рско!
2
 
5
 
17
преди 3 седмици
България тогава пък да поиска премахването на ЕК защото е постоянно антибългарско образувание.
9
 
2
 
16
fon
преди 3 седмици
Това е много правилно, но и законът Макрон за камионите ни нарушава основните принципи на ЕС.
8
 
5
 
15
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Много се радвам на тази новина, по-хубаво може да ми стане само ако глобят авторите на този закон. Няма нищо по-лошо за мен от това да прикриваш със закони мързела си, липсата на креативност и чистата глупост.
9
 
5
 
14
zelka007 до: cherney
преди 3 седмици
абсолютно съгласен ... !!!

по коментарите под такива материали оставам с впечатление , че доста хора не са наясно с организацията на системата на търговия в БГ ... също така не са наясно колко в действителност български стоки с български произход има в търговските вериги ... :))) ... щото има и такива дето само са етикирани тука ... това си беше популистка мярка , която си води директно в задънена улица ...

кво правим с българските производители дето продават освен в нашите магазини и по европата ... ?! ... ако там се приложи реципрочна мярка ... ?!

освен това масовата клиентела във веригите не си пада по качествените стоки , тя си обича ниските цени и промоциите ... иска да купува читави български розови домати , дето меришат на градина на цената на пълните с пестициди турски ... иска да купува ароматни и сладки ябълки на цената на полските или италианските , дето са пълни с пестициди ... е нема как да стане ... :))) ... хубавата българска стока струва пари , не е безплатна ... :))) ... както м/у другото е навсякъде по света ...

Още от Икономика и политика
Българският бизнес не очаква сериозни сътресения в близко бъдеще