IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК закри наказателната процедура за територията на парк Пирин

Паркът се управлява в съответствие с одобрения план, е показала проверката на европейските чиновници

12:31 | 26.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК закри наказателната процедура за територията на парк Пирин

Европейската комисия (ЕК) закри наказателната процедура срещу България, свързана с територията на Национален парк Пирин. Проверката на европейските чиновници е показала, че територията на парка вече се управлява съгласно приетите планове, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Припомняме, че през есента на 2008 гоидна от ЕК проучиха реализацията на проектите на територията на парк Пирин и през 2009 година беше изпратено уведомление за начало на наказателна процедура срещу страната ни. Причината бяха два обекта в ски зона Банско - изграждането на четириседалков лифт в местността "Чалин валог" и изграждането на инженерно съоръжение за преминаването на ски писта "Чалин валог", които бяха изградени през 2007 година. 

Посещението на представителите на регулатора през 2011 година показа, че концесионерът е извършил нарушения, реализирайки тези проекти на трасе, различно от разрешеното. Инвеститорът беше санкциониран за това нарушение, допълват от МОСВ. 

В последвалите две години от министерството регулярно са изпращали информация за одобрените проекти, реализираните дейности и контролната дейност в парка. От тази информация от ЕК си вадят заключение, че територията се управлява съгласно плановете. 

"Закриването на наказателната процедура беше отлагано неколкократно поради сигнали, изпращани до ЕК за извършване на "икономическа дейност в противоречие с режимите на парка". След проверка на тези сигнали, които се оказаха неверни, Комисията взе решение да закрие наказателната процедура срещу България", добавят от комисията.

Решението за прекратяването на процедурата е от 24 април 2013 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още