IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва наказателна процедура срещу България заради свидетелствата за съдимост

Нашата страна, заедно с Кипър, Гърция, Малта и Португалия, прилага неправилно правилата за обмен на данни

14:12 | 02.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия съобщи, че открива наказателни процедури срещу България и четири други страни за неправилно прилагане на правилата за обмен на данни по свидетелствата за съдимост и за създаването на съответната европейска информационна система (ECRIS), пише БТА.

Другите четири държави са Кипър, Гърция, Малта и Португалия.

Системата действа с решение от 2012 г. и позволява електронен обмен на данни от свидетелствата за съдимост между властите в ЕС.

Комисията обаче е установила, че посочените страни не са свързани ефективно със системата и не обновяват данните, както и че не отговарят на искания за информация – в срок или изобщо.

Държавите разполагат с два месеца, за да изяснят мерките, които са предприели за правилно прилагане на изискванията, се посочва в съобщението на комисията.

Брюксел започва и процедура срещу 18 държави в общността, сред които България, Германия, Франция и Полша, заради пропуски при транспонирането на Директивата за регулираните професии. Темата засяга много европейци - около 50 млн. души, или 22% от работната сила в ЕС, упражняват професия, достъпът до която е ограничен до лица със специални квалификации или за която е защитено използването на определено звание, например адвокати или фармацевти, допълват от комисията.

Неправилното прилагане на директивата ще доведе до прекомерни цени на услугите, да попречи на развитието на иновативни услуги или дори да причини недостатъчен достъп до важни услуги.

ЕК изпраща и мотивирано становище до България и Словакия с искане да транспонират Директивата за възобновяемите източници. Това е поредният етап от наказателната процедура срещу страната ни и ако до два месеца София не даде удовлетворителен отговор, ЕК ще се обърне към съда.

С решенията си днес (2 декември) ЕК изпраща и мотивирано становище до България, Испания, Латвия, Литва, Малта и Португалия за транспониране на Директивата за капиталовата адекватност, както и до България, Испания и Италия във връзка с неизпълнение на ангажиментите във връзка с Директивата за надзора над инвестиционните посредници.

В Брюксел са решили да направят следващата стъпка в наказателната процедура срещу България, Нидерландия, Италия, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Гърция и Испания и за Директивата за пазарите на финансови инструменти. Мотивирано становище е изпратено и на Италия, България и Чехия за липса на комуникация за предприети действия относно изпълнението на изискванията в Европейската система за финансов надзор, Директивата за застрахователната дейност и за предотвратяването на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още