IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екатерина Захариева не е против бази на НАТО в България

С Русия трябва да поддържаме практични и равнопоставени отношения, каза външният министър

10:08 | 29.09.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министърът на външните работи Екатерина Захариева не е против на брега на Черно море в България да бъде разположена база на НАТО. Тя уточни, че на този етап такова нещо не стои на дневен ред и няма непосредствена нужда от това.

„Нямам против да имаме база на НАТО на брега на Черно море. Ситуацията в света в момента не е много мирна и стабилна”, заяви тя по Нова телевизия.

Виждате ситуацията със Северна Корея, с Близкия изток, със Северна Африка. Като съюзник в НАТО, не дай си Боже, да има война, ние сме на външната линия с държава, която не е съюзник на Алианса”, коментира външният министър и допълни, че се надява да не се стигне до това. 

„НАТО не е военен съюз, а съюз за мир и стабилност. Нека да не бъркаме нещата. Целта му не е да предизвиква военни действия”, заяви първият ни дипломат. И заяви, че цялата международна общност работи за това да има мир и стабилност.

Захариева обаче не изключи, ако все пак се стигне до война, руски ракети да бъдат насочени към бази на НАТО. „Това е реалността. Ние сме съюзник на НАТО, Русия не е. Това членство е и гаранция за нашата сигурност. С Русия трябва да поддържаме практични и равнопоставени отношения”, каза Екатерина Захариева.

На въпрос дали Русия е заплаха за националната сигурност на България, Захариева заяви, че докладът на правителството се интерпретира погрешно и никъде не пише, че Руската федерация е заплаха за нас, а част от действията й.

По нейните думи само част от действията на Русия в Европа представляват заплаха, но това са действията по отношение на информационните технологии. „Част от действията на Русия представляват заплаха, но самата Русия не представлява заплаха“, добави тя.

България не е лобист на Кремъл в Европейския съюз. „България трябва да е лобист на себе си. България винаги е имала позиция за санкциите срещу Русия. Ние сме се присъединили към санкциите, които са срещу определени лица в Русия, а не срещу Русия“, допълни първият ни дипломат.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева се завърна от САЩ, където бе на посещение с президента Румен Радев. Тя каза, че основните теми са били борбата с тероризма, незаконната миграция, бежанската вълна, ситуацията в Северна Корея.

“Получихме поздравления, че България е изключително фокусирана върху сигурността в нашия район”, каза Захариева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Поздравления за министърката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
бате тая е *** от Пазарджик да не би да искам аз да ги слагам на морето базите ?!? Да си ги тури у Пазарджик на площада Натофските бази ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Хахха, мани - по-добре направо да приемме Русия в НАТО (https://***.theguardian.com/world/2001/jun/17/russia.iantraynor) . Тогава си решаваме два проблема :-)Лошото е, че тогава ще трябва да се търси друга причина да се вдигат разходите за отбрана с 2%...А и на оная *** с ремонта на НДК-то ще му олекнат непредвидените разходи за ... "сигурност".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 7
abdul
преди 6 години
Северна Корея ли?!Да не би Израел да няма ядрено оръжие? Що не крякате срещу Израел?Май е време да си направим един референдум за излизане от НАТО, тази лицемерна организация.Вместо да даваме 2% за разходи за оръжие (по НАТО) на държавно ниво, май е по-добре тези 2% отидат за лична сигурност, била тя и с лично оръжие, че не се знае още кой точно е врага - Северна Корея ли, Израел ли, руските терористи ли, американските терористи ли, български радикализирани мюсюлмани (от ония дето ядат свинско по Коледа) ли, кои..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
Invcom
преди 6 години
А като има риск руски ракети да бъдат насочени срещу натовски бази, що не си направите базата в Софето ами по морето ще я правите ?? Ако искате обявете парламента за натовска база, сигурен съм че много хора ще се радват ако някоя ракета попадне там в работно време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
и само не разбрах що триeтe кат споменах таз горска фея да каже на Франция и Сашш да сме "равнопоставени" да видиме Макароната и Посланника от Козяк 16 йска на кво мнение ше са ..... май май ше има чупене на китки и вувузели ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
аха че изтрили коментара е голео важно то само кат се види, че Плеввнята я е назначил таз заухаввата ... ясна раотата ... стоп благодаря ви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
michaelis12
преди 6 години
незнаех че НАТОто е създадено за мир и любоффф да го ***, сигур само цветя и рози и фърлят у Сирия, Ирак, Афганистан и Либия ..... незнам що ама 6.5 млрд. човеци мислят наопаки за разлика от наща браннтия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още