Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Еко-схеми за биоземеделие ще се прилагат за първи път в новата ОСП

Едната еко-схема е насочена към отглеждани по биологичен начин на селскостопански животни, а другата към био земеделски площи

Еко-схеми за биоземеделие ще се прилагат за първи път в новата ОСП

Снимка: Pixabay

За първи път ще се прилагат еко-схеми за поддържане на биологичното земеделие по Първи стълб в новата Обща селскостопанска политика (ОСП 2023-2027 г.), съобщи земеделското министерство. Целта е да се осигури допълнителен стимул за биопроизводителите, като добавка към основното подпомагане за устойчивост в директните плащания, което ще насърчи развитието на сектора. Това стана ясно по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 - 2027 г., уточниха от пресцентъра на МЗХГ.

Още по темата

Едната еко-схема е насочена към отглеждани по биологичен начин на селскостопански животни, а другата към био земеделски площи. Разработването им е по предложение на браншовите организации в сектора.

Подкрепата ще е под формата на годишно плащане на хектар земеделска земя или животинска единица, преминали периода на преход към биологично производство, и сертифицирани като биологични. Ангажиментите са за период от една календарна година.

Бенефициентите по еко-схемите трябва да спазват изискванията за биологичното производство и етикетирането на биологични продукти. Друго условие за подпомагане е те да имат сключен договор с Контролиращо лице за биологично производство, одобрено от министъра на земеделието, храните и горите.

Още по темата

Земеделските площи, заявени за подпомагане по „Еко-схемата за засилена диверсификация на културите, поддържане на междуредията на трайните насаждения и екстензивно поддържане на постоянно затревените площи с пасищни животни“, не са допустими по „Еко-схема за поддържане на биологично земеделие“ за земеделски площи.

При еко-схемата за селскостопански животни, стопаните ще получават подпомагане за едри преживни животни, биволи, овце или кози. Те трябва да отглеждат по екологичен начин най-малко едно животно от заявен вид и да стопанисват най-малко 0,5 ха пасищна площ или площи с фуражни култури.

Очаква се еко-схемите да доведат до положителен ефект и принос към устойчивото развитие на земеделието като допринесат за подобряване състоянието на околната среда, коментират от земеделското министерство.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Бойко Борисов няма да е кандидатът на ГЕРБ за премиерския пост