IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоактивисти: Има опасност Рила, Пирин и Витоша да бъдат застроени

Природозащитниците не са съгласни с работата по новите планове за управление

11:47 | 25.09.15 г. 5
<p>
	Туристи в Пирин. <em>Снимка: архив БТА</em></p>

Туристи в Пирин. Снимка: архив БТА

Съществува опасност трите най-популярни български планини Рила, Пирин и Витоша да бъдат застроени – това са заявили природозащитници от Коалицията „За да остане природа в България“ на среща с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Според неправителствените организации новите планове за управление на Природен парк Витоша и националните паркове Рила и Пирин се изготвят по скандален начин.

Зелените припомнят, че изработването на плановете се финансира с европейски средства.

Коалицията „За да остане природа в България“ иска да опази Рила, Пирин и Витоша от унищожение, а също и да спаси парите на българските данъкоплатци, които трябва да заменят евентуално проваленото европейско финансиране, се казва в съобщението на екоактивистите.

На срещата те са поискали държавата като възложител на трите плана и екоминистерството като отговорно за изразходването на евросредства за околна среда да върнат проектите на трите парка за пълна преработка. След това те трябва да бъдат предоставени за ново обществено обсъждане, преди да бъдат внесени за одобрение в екоминистерството и Министерски съвет.

Според коалицията има сериозна опасност от загуба на близо 8 млн. лева европейски средства. Заради лошия държавен контрол върху работата на изпълнителите на тези планове за управление те не изпълняват заданията си. Същевременно целенасочено се работи да се премахнат забраните за ново строителство в парковете Рила, Пирин и Витоша чрез промени в зонирането и режимите в тях. Отговорността за допустимото строителство се прехвърля от Министерски съвет към общините. Целенасочено се ограничават и възможностите за обществено обсъждане на плановете, смятат участниците в коалицията.

Преди два дни коалицията предупреди, че новият проектоплан за управление на Национален парк Рила, който бе подложен на обществено обсъждане в Благоевград, е суров и непълен.

"Плановете за управление на националните паркове представляват на практика законът какво може и не може да се случва в тях. Те се приемат след обществени обсъждания с решение на правителството за срок от 10 години. Питейната вода на над два милиона души, които живеят около Национален парк Рила, зависи от него.

В проектоплана липсва 20% от изискваната информация в заданието на МОСВ в ключови области като санитарно-охранителни зони за водите, ползването на водите, дървесината, гъбите, горските плодове и билките от парка, нарушенията в парка“, заявиха тогава природозащитниците.

Те настояха за забрана за строителството в целия Национален парк с изключение на водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения на Дирекцията на Националния парк и на ПСС, места за отдих и беседки, палаткови лагери, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения, без промяна на предназначението.

Авторите на проекта обаче ДЗЗД „Рила консултанти“ изпратиха съобщение от общественото обсъждане. Според тях освен вече въведените ограничения за цялата територия на парка се въвеждат още забрани. Те са за строителство  на нови заслони и спортни съоръжения, за строителство, освен обекти за управлението на парка и водохващания за  питейни нужди, за шумово замърсяване, за сечи – с изключение на поддържащи и възстановителни, за изграждане  на трасета за конен и велотуризъм на височина над 2000 м.

Пак според коалицията новият план на управление на Природен парк Витоша съдържа единствено фиктивни забрани за застрояването на планината, без да ограничава реалните заплахи за застрояване и унищожаване на дива природа. Според авторите на проекта обаче застрояването е забранено в новия план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Един Българин
преди 8 години
Прас, не забравяй, че Цеко е човек на руснаците. В трите планини на практика е той и той иска да строи. Това са руски капитали, както и тези за БелЯне и Бургас - Дедеагачи. За шистовия газ пък изобщо и дума не отваряй. По-добре да си плащаме на руснаците отколкото да си унищожим земята и водата и после да купуваме и вода от тях на още "по-добри" цени, че и жито и какво ли не... Дали няма да бъдем в още по-голяма зависимост тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Bones57
преди 8 години
Ази съм си заделил няколко квадрата за ***. Аме не горе, а в центъра, щото всичко у нас замириса на редки ***.Вече си продадох квадратите във Витоша. Свинщина ***!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
tetris12
преди 8 години
Очевидно е, че изнудват и си искат своето, за да млъкнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
fras
преди 8 години
Интересно е, че тези природозащитници никъде ги нямаше, когато решиха да строят Южен поток.пък по него, 450 км. трасе, със сигурност щяха да изсекат повече дървета, отколкото за 1 писта и 1 лифт. Отделно компресорни станции, шум за птичките е пр. дивотии.Никакви ги нямаше и за петролопровода Бургас-Александропулис, където риска при евентуален разлив на нефт би бил катастрофален. Виж, за фрагинга за шистов газ бяха много активни.И за АЕЦ-Белене никакви ги нямаше.Въобще странен избор на проекти, срещу които да (не)протестират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още