IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоинспекция наложи глоба от 107 хил. лв. на ТЕЦ „Свилоза“ за замърсяване

През юли регионалните инспекции на екоминистерството са проверили 1446 обекта в страната и са издали 88 наказателни постановления за над 134 хил. лв.

11:57 | 23.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Екоинспекция наложи глоба от 107 хил. лв. на ТЕЦ „Свилоза“ за замърсяване

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Свищов наложи глоба от 107 хил. лв. на „ТЕЦ Свилоза” за замърсяване на атмосферния въздух със серен диоксид и прах над пределните нива, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това е най-голямата санкция, наложена при редовните проверки, извършени през юли т.г. от 16-те регионални инспекции по околната среда и водите.

През юли са извършени проверки на общо 1 446 обекта в страната и са дадени 881 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Съставени са 121 акта, от които 15 са за неизпълнени предписания. Издадени са и 88 наказателни постановления на обща стойност 134 хил. лв.

Постъпилите през юли суми по наложени санкции, и от предходни месеци, достигат 107 хил. лв.

За нарушения на нормите, определени в разрешителните за заустване на отпадъчни води, инспекциите във Варна, Монтана и Пловдив са санкционирали ВиК-Варна ООД ( в размер на 16 хил. лв.), „ВиК” ООД - гр. Монтана ( с 1342 лв.) и „Елит 95” ООД ( с 6 736 лв.).

С по 10 хил. лв. са глобени ЕТ „Оскар Николов” - Пловдив и “Лесопласт”АД - Троян за неизпълнение на условия от комплексните им разрешителни.

През юли инспекторите на РИОСВ са спрели дейността на инсталация за производство на дървени пелети на площадка в гр. Кресна и за производството на дървени въглища по открит способ на площадка в Средно село, община Златарица, стопанисвана от ЕТ „Бол-Лютви Османов”, с. Резач (община Златарица). Спряна е и дейността за третиране на отпадъци (временно съхраняване на излезли от употреба МПС-та) на площадка в с. Енина (община Казанлък).

За неизпълнение на задълженията по управление на отпадъците, допускане на незаконни сметища и неизпълнени предписания за почистване на замърсени с отпадъци площи, са санкционирани кметовете на гр. Кочериново, с. Жълтуша, (община Aрдино), с. Остров и на с. Ботево (Врачанско). РИОСВ-Бургас е наложила глоба в размер на 2 хил. лв. на кмета на община Приморско за неизпълнение на предписание за премахване на постройка за отглеждане на коне и последващо замърсяване в защитена местност „Блато Стамополу”.

По сигнал на Районната здравна инспекция в Бургас за замърсяване на прилежащите към плажа морски води с битово-фекални води е извършена незабавна проверка от РИОСВ-Бургас на хотел „Грийн парк” в гр. Китен, собственост на „Ню лайн” ООД. Констатирано е запушване на шахтите и са дадени предписания за почистване и за всекидневно наблюдение на нивото на отпадъчните води.

Дадени са предписания и на собствениците на хотел „Роял бийч” ЕООД, къмпинг „Златна рибка” и на вилно селище „Коста Булгара” в Черноморец за ежемесечно представяне в РИОСВ-Бургас на информация за количествата изчерпвани и транспортирани отпадъчни води.

За констатирани зауствания на отпадъчни води без издадени разрешителни са съставени актове на „Хелио Тур С” АД, собственик на къмпинг „Каваци” и на „Зенит-99” ООД за къмпинг „Златна рибка”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
Махнахте връзката... Правилно!По-добре късно, отколкото... още по-късно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
Гледам сте сложили връзка със Свилоза АД.Само дето тоя ТЕЦ е продаден преди години и сега няма общо с публичното дружество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още