Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Еколози: Концесионната такса за ски зоната в Банско може да се увеличи три пъти

Да се въведе нов метод на изчисление предлагат природозащитниците

Концесионната такса, която държавата получава по договора за ски зоната в Банско, може да се увеличи три пъти, ако се смени методът за нейното изчисляване, коментира Александър Дунчев от екоорганизацията WWF.

По думите му концесионното възнаграждение може да се изчислява въз основа на декларираните от концесионера приходи и ползване на ски съоръженията, както се прави в момента, или въз основа на капацитета на построените съоръжения, информира БТА. 

Още по темата

„Приложихме изчисление съобразно капацитета на съоръженията, който е около 20 хиляди човека на час и съгласно методиката в концесионния договор сумата, която държавата трябва да получава, е над 1 млн. лева“, посочи Дунчев. По думите му тази сума е три пъти по-голяма от платеното от концесионера през последната  година - 270 хиляди лева.

„През последните години имаше няколко заведени дела от Националната агенция за приходите срещу концесионера по отношение на недекларирани приходи и скрити данни за броя на продадените карти. Това показва, че явно този начин за изчисление на концесионната такса не е достатъчен“, твърди още екоактивистът.

Природозащитниците от екокоалиция "За да остане природа в България" настояха за спиране на процедурата за изработване на нов План за управление (ПУ) на Национален парк "Пирин", заради липса на изискваните от законодателството Екологична оценка и Оценка за съвместимост. Вчера в МОСВ е внесен и сигнал за заложена в ПУ неправомерна държавна помощ за реализирането на проекти на концесионера и голяма частна строителна компания, които ще финансира държавата, каза Вера Стаевска от Сдружение за изследоватeлски практики "Да говорим (на) открито".

От екокоалицията настояват работната група, която в момента оценява проблемите в концесионния договор и трябва да излезе с решения до средата на месеца, да бъде изслушана публично в парламента, а министрите да не правят прибързани изказвания, преди това да се случи.

Проблемите в Пирин и Банско са много и трябва да бъдат решени чрез диалог между всички заинтересовани страни, основата на който трябва да бъде върховенството на закона, подчерта Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие". Той призова правителството да разгледа внимателно внесените от еколози сигнали за нарушения и ако се докажат, да прекрати концесионния договор.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР