IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството иска ОВОС за мина в сръбското село Караманица

Засега няма отговор от сръбска страна

17:58 | 24.08.21 г.
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Екоминистерството настоява да се направи екооценка за изграждането на мина в сръбското село Караманица в близост до границата с България. Това се казва в изявление на министъра на околната среда и водите Асен Личев, разпространено до медиите. 

Личев съобщава, че от началото на мандата си работи по темата в сътрудничество с Министерство на външните работи.

Припомняме, че въпросът за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на мина „Благодат“ в с. Караманица беше поставен и през 2019 г. от тогавашния министър на околната среда Нено Димов. Тогава бе изтъкнат рискът от замърсяване на река Драговищица от дейността на мината.

Асен Личев е поканил сръбския екоминистър на среща, на която да бъде подписано Споразумение за оценка на въздействието върху околната среда. Поради липса на отговор от сръбска страна на 19 август е подновил поканата за среща в София.

По българска инициатива на 26 юли 2021 г. е проведена среща в Делегацията на ЕС в Белград с участие на дипломати от ЕС и представители на сръбското екоминистерство. На срещата сръбската страна е заявила, че документите за развитие на нова мина в Караманица за извличане на цветни метали на сръбската компания „Босилметал“ са подготвени за изпращане на България. Такива документи все още не са получени в МОСВ.

В резултат МОСВ е уведомило Комитета по прилагане на Конвенцията за ОВОС, който проверява Сърбия за нарушение по прилагане на конвенцията.

Еврокомисарите по околна среда Виргиниюс Синкявичюс и по разширяване Оливер Вархеи са информирани за притесненията, които България има,  тъй като Сърбия е транспонирала частично директивите за околната среда и водите. Те са информирани също за липсата на нотификации по чл. 3 от Конвенцията за ОВОС в трансграничен контекст по отношение на мини Подвирови, Поповица и Грот.

Европейските комисари са посочили, че ЕК внимателно следи и оценява ежегодния напредък на Сърбия в сближаването с правото на ЕС в областта на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още