IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството иска затягане на контрола за проучване на шистов газ

Обществени организации обявиха, че имат данни за извършване на незаконни сондажи за шистов газ

13:29 | 11.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Екоминистерството иска затягане на контрола за проучване на шистов газ

Министерството на околната среда и водите ще поиска в българското законодателство да се заложи и изискване за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) при даване на разрешително за проучване на шистов газ. За тази цел България е поискала от Европейската комисия разширено тълкуване на европейското право в областта на защитата на околната среда, заяви Нона Караджова на кръгла маса в Българската стопанска камара относно шистовия газ, съобщи БТА .

В момента при даване на разрешение за проучване на шистов газ се прави само оценка за съвместимост със Закона за биологичното разнообразие, поясни Караджова. Поради факта, че при технологията на проучване се използва вода, се прави и оценка за съвместимост със Закона за опазване на водите. По думите на екоминистъра тези две контроли са достатъчно сигурни, но въпреки това страната ни ще поиска и прилагане на ОВОС. 

"Засега няма постъпили проекти за проучвания за шистов газ в Министерството на оклната среда и водите, затова и не сме започнали процедури", заяви министър Караджова. Тя допълни, че до момента няма постъпили официални сигнали за незаконни сондажи за шистов газ.

Представители на обществени организации, присъстващи на дискусията, обявиха, че имат данни за извършване на незаконно проучване в село Рогозино, община Генерал Тошево, и че са сигнализирали за него. Душана Здравкова, в качеството си на представител на инициативен комитет, посочи, че Министерският съвет е дал разрешение за проучване, добив и концесия на шистов газ у нас, без да направи предварителна дискусия с обществото.

Нона Караджова коментира, че правителството дава принципно разрешение, но при всички концесионни договори е задължително извършването на проучвателни процедури с необходимите оценки за безопасност според българското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още